Beograd

Analitičari: Ponašanje Šmita ukazuje na to da Zapad želi da jača intervencionizam

  • Извор: СРНА
  • 09.06.2022. 10:57

Dosadašnje ponašanje i aktivnosti Kristijana Šmita ukazuju na to da će Zapad pokušati da dalje jača ulogu i intervencionizam OHR-a u BiH, ocijenio je profesor geopolitike Srđan Perišić.

"Da sve ide u tom pravcu pokazuje to što je Šmit za nepunih godinu dana nametnuo već pet odluka. Inače, djelovanje visokih predstavnika u prethodnom periodu, odnosno od zaključivanja Dejtonskog sporazuma do danas, uvijek je zavisilo od pozicije moći koja je stala iza njih", istakao je Perišić.

On je ukazao da je najžešći intervencionizam Kancelarije visokog predstavnika (OHR), kao i primjena bonskih ovlaštenja, bila prisutna u jeku unipolarnog poretka i svjetske hegemonije SAD, prenosi "Euroblic".

"U to vrijeme su visoki predstavnici nametali najviše zakona i ponašali se kao upravnici u BiH. Vrhunac te hegemonije bio je za vrijeme mandata Pedija Ešdauna, kad je nametnuo najviše zakona i kada je najviše izvornih dejtonskih nadležnosti oduzeto od Republike Srpske", rekao je Perišić.

On je istakao da rat koji se u Ukrajini i preko nje vodi protiv Rusije predstavlja pokušaj Zapada da se vrati na pozicije moći iz vremena Ešdauna i da obnovi hegemoniju koja je tada postojala.

"Oni sada pokušavaju da vrate tu snagu i preko Kristijana Šmita, koji bez obzira na to što nema potvrđen ni legitimitet ni legalitet u Savjetu bezbjednosti UN, pokušava da oživi snagu koju je OHR nekad imao u BiH", rekao je Perišić.

On smatra da SAD više nemaju toliku snagu kao što su je imale za vrijeme Ešdaunovog mandata, te da zbog toga sada isturaju NJemačku da radi njihove poslove na Balkanu.

Član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Srećko Đukić rekao je da je očigledno da Šmit za svoje postupke ima podršku SAD, EU i svoje matične zemlje Njemačke za mnogo agresivniju politiku koju treba da sprovodi u BiH.

"Plašim se da je ovo samo početak i da u budućnosti možemo očekivati još mnogo nametnutih odluka, pa čak i povratak sankcionisanja pjedinih političara i zabrana političkog djelovanja, kao što je to bio slučaj za vrijeme Pedija Ešdauna", rekao je Đukić.