Analitičar

Anđelković: Zapad mirno posmatra šovinizam prema Srbima

  • Извор: СРНА
  • 04.09.2023. 10:54

Analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković izjavio je da su najnovije prijeteće poruke upućene Srbima u Sarajevu šovinizam koji podstiču političari dok Zapad to mirno posmatra.

"Isti taj Zapad, koji priča o ljudskim pravima i suzbijanju šovinizma, posmatra mirno gdje god se šovinistički nastupa prema Srbima", kaže Anđelković povodom prijetećih transparenata postavljenih juče ispred Suda i Tužilaštva BiH.

Anđelković navodi da u svakoj naciji i društvu, postoje "ljudi mržnje", koji su krajnje negativno orijentisani prema svakome ko je drugačiji, ali da je razlika u tome što je u srpskom društvu ta vrsta ponašanja stigmatizovana.

"Neko ko se tako ponaša nailazi na osudu našeg društva, a tamo (u FBiH) ta ratno-huškačka retorika iz devedesetih i dalje je prihvatljiva, i dalje je skoro pa normalna kada je usmjerena protiv Srba", kaže Anđelković.

Nešić: Hitno da se otkrije autor prijetećeg transparenta ispred Suda i Tužilaštva BiH

Nešić: Hitno da se otkrije autor prijetećeg transparenta ispred Suda i Tužilaštva BiH

On ukazuje da je jedno imati politički stav, zastupati bilo kakve političke i geopolitičke ili nacionalne interese, a drugo je to projektovati na pojedinca, jer kada se to projektuje na pojedinca to je šovinizam.

"Ovo što se dešava u FBiH to je šovinizam, podstaknut od političara dok Zapad to mirno posmatra", kaže Anđelković.

Prema ocjeni Anđelkovića, preko ovakvih postupaka se ne smije prelaziti i mora se insistirati na osudi postupaka i kažnjavanju počinilaca.

Kod Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu juče su bili postavljeni transparenti sa prijetećim porukama Srbima - "Sljedeći put nećete morati lagati da smo vas otjerali iz Sarajeva i okoline“ i "Četnici su najveće kukavice".

Kojić: Sarajevo pokazalo sve što je moglo iz riznice mržnje prema Srbima

Kojić: Sarajevo pokazalo sve što je moglo iz riznice mržnje prema Srbima

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa u petak, 1. septembra, ispred zgrade Tužilaštva BiH zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

Sarajevska policija zabranila je okupljanje ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog "neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga", ali su mirni protesti pod sloganom "Granica postoji" održani na entitetskoj granici linijama kod Istočnog Sarajeva, Lopara, Doboja i Nevesinja gdje su okupljeni građani na pola sata blokirali saobraćaj.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Ispred Suda i Tužilaštva BiH transparenti sa uvredljivim porukama Srbima

Ispred Suda i Tužilaštva BiH transparenti sa uvredljivim porukama Srbima


Пратите нас и путем Вибера