Dodik dosljednošću štiti interese Srpske

Anđelković: Zapad nema moć da istjera svoje u BiH pa počinje široka akcija dezinformacija

  • Извор: СРНА
  • 12.04.2023. 12:47

Dosljedan stav predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika po pitanjima neuvođenja sankcija Rusiji, nepriznavanja samoproglašenog Kosova i odbijanja članstva u NATO-u dvostruko je značajan jer time se štite interesi Srpske i brani ustavni poredak BiH, rekao je Srni politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je naveo da Dodik dosljednošću prvo štiti interese Srpske koja ima vitalan interes da razvija dobre odnose sa Moskvom.

On smatra da je neprihvatljivo da te odnose neko ruši jer time se, prema principu bumeranga, ugrožava Banjaluka.

"Svi koji ruše srpsko-ruske odnose to rade da bi naudili Beogradu, a ne Rusiji jer Rusija od tih odnosa i njegovog prekida ne može da ima preveliku štetu", rekao je Anđelković.

On je ukazao da Dodik svojim nastupom brani i ustavni poredak BiH jer BiH, koja je uređena kao jedna vrsta konfederacije i sastavljena od dva entiteta i tri naroda, ne podrazumijeva da iko može jednostrano da povlači poteze.

"Svi potezi u cilju sabotiranje odnosa sa Moskvom su nelegalni, ne samo kada je riječ o Republici Srpskoj, već u cijeloj BiH. Oni koji u strukturama BiH na razne načine podrivaju odnose BiH i Rusije to rade protivno volji jednog naroda i jednog entiteta, znači rade nelegalno", rekao je Anđelković.

On je ukazao da ne postoji nijedna legalna odluka u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji, poručivši da bi opozicija u Republici Srpskoj trebala da stavi akcent na to, a ne da se služi spinovima i lažima.

"Opozicija Srpske bi trebala da osudi rušenje ustavnog poretka od nekih krugova u Sarajevu, a ne da neosnovano napada zvaničnike Republike Srpske jer ovo nije pitanje gde se treba deliti i gde ima mesta političkim svađama. Ovo je stvar gdje se mora pokazati nacionalno jedinstvo jer se brani Republika Srpska, ali i ustavni poredak BiH", rekao je Anđelković.

On je istakao da je tu riječ o plasiranju dezinformacija da bi se stvorila zabuna i u Republici Srpskoj i u BiH, kao i u Moskvi i na Zapadu.

"Evidentno je da Zapad nema moć da istjera svoje u BiH i nametne sankcije Rusiji i zato sad počinje široka akcija dezinformacija da te sankcije postoje. NJih nema i svaki pokušaj da se neustavno nametnu je jedna vrsta sabotiranja opstanka BiH", zaključio je Anđelković.

Kada je riječ o izvještaju Pentagona u kom je navedeno da je Srbija isporučivala oružje Ukrajini, Anđelković je rekao da ne vjeruje da je Srbija to učinila, ali da je, "zbog saradnje sa NATO zemljama, možda nedovoljan nivo kontrole izvoza".

"Kada izvozimo oružje tamo gde nismo pod pritiskom Amerike, jako se pazi da ono ne stigne na nenamensku lokaciju. Kada se izvozi u zemlje koje imaju veze sa Amerikom, tu pod pritiskom Zapada, možda, Srbija propušta da se sprovedu sve procedure. Sigurno se ne radi o namjernom izvozu oružja, ali je moguće da se radi o neadekvatnim kontrolama zbog straha od reakcija Vašingtona. To Beograd ne bi smeo da prihvata jer se na taj način ozbiljno ugrožavaju veze sa Moskvom", rekao je Anđelković.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.