Sarajevo

ATV saznaje: Šmit priskače u pomoć SDA i ubacuje je u Vladu FBiH

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2023. 15:15

Kristijan Šmit sutra bi mogao da donese odluku kojom priskače u pomoć SDA Bakira Izetbegovića, čime bi joj omogućio da se nađe u novoj Vladi FBiH, saznaje ATV.

Prema nezavničnim saznanjima, Šmit bi svoju odluku trebalo da saopšti sutra oko 16 sati.

U prilog tome mogla bi da bude i činjenica da je upravo Izetbegović juče bio na sastanku kod Šmita u sjedištu OHR-a.

Podsjećamo, Vlada FBiH nije formirana pet godina, odnosno cijeli prošli mandat Vlada je bila u starom sastavu.

SDA se trudi da svoje kadrove ostavi u foteljama uprkos nedavnoj osuđujućoj prvostepenoj presudi premijeru Fadilu Novaliću u aferi "Respiratori".

Zbog toga, između ostalog, traju previranja na nivou FBiH oko formiranja Vlade.

Pojedini mediji već nekoliko dana pišu o tome da bi Kristijan Šmit mogao da nametne odluku kojom bi bila formirana Vlada, s tim da neki napominju da bi ta mjera bila privremena.

I sam Šmit je početkom aprila najavio svoju intervenciju i zaprijetio političarima u FBiH da nađu riješenje za ovaj problem.

“Ako to ne učine, spreman sam osigurati poštovanje volje građana i njihovo pravo da dobiju vladu koja će raditi u njihovu interesu", rekao je tada Šmit.

Da podsjetimo, je 6. aprila istekao je ustavni rok u kojem je trebalo da bude formirana nova Vlada FBiH na temelju odluke o njenom imenovanju koju je donijela predsjednica FBiH Lidija Bradara (HDZ BiH).

Tu odluku odbio je da potpiše bošnjački dopredsjednik Refik Lendo (SDA), nakon čega se problem formiranje Vlade produbio.