Аналитичар

Аврамовић: Зашто бошњачки правници ћуте на суђење Додику? Вријеме је да проговоре

  • Извор: АТВ
  • 29.11.2023. 21:36

Аналитичар Жељко Аврамовић за АТВ каже да ће бошњачки правници морати да изнесу став о суђењу Милораду Додику и да се суоче са чињеницама.

"Примјећујете да нико од правника бошњачке националности није реаговао. Мислим да је вријеме да проговоре, да кажу 'да ово што је урађено, суспендован парламент, наметнут закон, је потпуно уреду и ми смо своје студенте учили погрешно. Да ово је у складу са међународним правом и погрешно смо учили студенте' или 'ово је потпуно у супротности са међународним правом'. Они ће морати да устану у одбрану не Милорада Додика, него БиХ. Мораће да кажу да је ово супротно међународном праву, Повељи УН-а члану 78 који дословно каже да сувереној држави, чланици УН-а нико не може наметати своју вољу, преточену у законе. Ово је супротно Уставу, ово је рушење Устава. Тужилац и судија су учинили тешка кривична дјела. Непоштено је што је судији дато да он одлучује о судбини БиХ".

Он је поставио питање шта би се догодило када би се Шмит одлучио да БиХ више није демократија, него монархија и када би Змаја од Шипова именовао за суверена.

"Да ли у том тренутку Савјет министара постаје крунски савјет, да ли они крећу са припремама за крунисање суверена. Шмиту сте дали право да суспендује парламент, доноси закон, зашто не би и судио? Зашто не би рекао да Дино Конаковић иде 20 година у затвор. Је л' поштујете ту одлуку?"

Ово је преседан и Српска је склона да каже да су легитимни високи представници наметали законе, што је неисправно истиче Аврамовић. "Сви ти закони су прошли парламентарну процедуру, усвојени су у парламенту, постали су дио правног система БиХ и онда се поступало по њима. Ово је први случај гдје неко поступа по нечему што се не може сматрати закон".

Аврамовић каже за АТВ да је ова година за БиХ кренула добро и да ће се и завршити добро, и да ће све ове напетости и политички процеси морати да стану, јер превише је ово лудила за БиХ.

"Лопта је сада у дворишту бошњачке интелектуалне јавности која мора да брани БиХ, не од Додика, него од онога ко мисли да је суверен Босне, а то је господин Шмит. Они морају да кажу да ли је БиХ суверена и самостална, да ли грађани бирају представнике који одлучују или неко други. Они морају да одлуче да ли је власт Савјет министара, господин Никшић, госпођа Кришто, господин Вишковић или је власт Шмит".

Аврамовић: Судија у предмету против Додика одлучује о судбини БиХ

Аврамовић: Судија у предмету против Додика одлучује о судбини БиХ


Пратите нас и путем Вибера