Lider SDA

Bakir Izetbegović ne prestaje da šokira izjavama

  • Извор: АТВ
  • 01.08.2022. 18:40

Lider SDA ne prestaje da šokira skandaloznim izjavama i prijetnjama. Nakon ljudi koje bi zamijenio robotima i ratnog prebrojavanja, Bakir Izetbegović, čini se, baca karte na sto kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona. Uvjeren je da nema ništa od dogovora stranaka u roku koji je Šmit ostavio pa očekuje da će Njemac upotrijebiti, takozvana, bonska ovlašćenja. Ali, po Izetbegoviću, lobisti sarajevske politike će, uvjeren je, odraditi svoje.

"Možemo itekako uticati na definitivnu odluku visokog predstavnika, upozoriti ga, odnosno usmjeriti ga gdje treba. Lobiranjem na zapadu, lobiranjem na istoku, evo i Erdogan nam dolazi devetog septembra i s prijateljima usmjeriti stvari kud treba.", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

SDA je namjerno odlagala dogovor protekle dvije godine kako do izmjene Izbornog zakona ne bi došlo. U HNS-u ne bježe od sastanka, ali znaju da od toga nema ništa. 

Zato imaju poruku za Šmita.

"Jedina odluka koju bi trebao da donese visoko predstavnik je da poništi sve prethodne odluke svih visokih predstavnika, jer su grubo narušili funkcionisanje dejtonske BiH", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

I analitičari misle da od dogovora nema ništa. Kakvu BiH žele Bošnjaci najbolje se vidjelo na protestima ispred OHR-a, sa ekstremnim poruka upućenim drugim konstitutivnim narodima. 

"Trebalo je realizovati da se BiH, najprije Federacija, pretvori u bošnjačko muslimansku državicu i uvjeren sam da međunarodna zajednica neće dopustiti takav scenario jer i posljednji protesti održani u Sarajevu su bili u tom svijetlu", kazao je Zoran Krešić, analitičar.

Bošnjaci, koji su nebrojeno puta prizivali strani intervencionizam u BiH i posebno pozivali visoke predstavnike da nameće odluke, posebno protiv srpskog naroda i institucija Srpske, sada se uvrijedio i sasuo drvlje i kamenje na dojučerašnjeg miljenika kada se pročulo da planira nametanje zakona po kome bi, između ostalog, Srbi, i Hrvati imali model za odbranu svojih dejtonskih prava i bez njih se u drugom entitetu ne bi moglo odlučivati, niti formirati vlast. Zbog pritiska, Šmit je odustao od političkih izmjena dok je CIK-u dao veća ovlašćenja za kažnjavanje stranaka i njihovih lidera. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.