OEBS o inicijativi SDA

Berton: Zapaljiva retorika vodi ka krizi

  • 24.01.2019. 20:06

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je da je inicijativa SDA o preispitivanju naziva Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH nepoželjna u jeku formiranja vlasti i hitne potrebe da se riješi nekoliko politički osjetljivih pitanja.

Misija OEBS-a naglašava da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta - Federaciju BiH i Republiku Srpsku, saopšteno je iz Misije. 

"Ova inicijativa predstavlja odvraćanje pažnje od bavljenja stvarnim potrebama građana i njome se ne čini ništa na rješavanju pitanja koja SDA legitimno postavlja u vezi sa pozicijom povratnika u Republiku Srpsku, kao što je bosanski jezik", rekao je Berton. 

Prema njegovim riječima, građanima BiH potrebno je da politički lideri rade na ostvarivanju bolje budućnosti putem dijaloga, međusobnog razumijevanja i kompromisa, a ne da koriste zapaljivu retoriku i maksimalističke pozicije, koje samo vode ka krizi. 

Misija OEBS-a poziva rukovodstvo SDA i sve stranke da pronađu konstruktivne načine za unapređenje dijaloga, razumijevanja i povjerenja među konstitutivnim narodima, navodi se u saopštenju.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм