Tišina u Federaciji BiH

Bez reakcija na Inckovu izjavu o nabavci oružja u kantonima

  • 07.06.2018. 19:07

Kantonalne policije nabavljaju oružje “ko kako hoće“ utvrdio je to visoki predstavnik Valentin Incko – i nikom ništa. Zaćutali su oni koji su prebrojavali puške po Republici Srpskoj. O tome kako se nabavlja oružje ministarstava u Federaciji BiH nije rječit ni ministar bezbjednosti BiH. Kaže da treba uvesti kriterijume za nabavku oružja i to pod kontrolom Ministarstva bezbjednosti, baš kako to predlažu predstavnici NATO-a i EUFOR-a. 

“Nije ovdje problem i da neki kupuju oružje, neki manje, neki više, vrlo je simptomatično za neke kantone i njihove količine koje kupuju. Ranije sam govorio i o Republici Srpskoj o toj kupovini, ali je problem niko ne uništi ni jednu pušku, tu staru, dotrajalu, pa da bude to neka vrsta zanavljanja, već imate ono kao zastarjelo oružje u nekoj funkciji, nabavljate novo i onda se stiče jedan utisak gomilanja," kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH

Federalni ministar Unutrašnjih poslova Aljoša Čampara ne želi da komentariše izjave visokog predstavnika. Loptu prebacuje na direktora policije koji i nije baš riječit u odgovoru za ATV. 

Obavještavamo vas da Federalna uprava policije nije ovlaštena da komentariše izjave Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, stoga nismo u mogućnosti odgovoriti na tražena pitanja," navedeno je u saopštenju Federalne uprave policije.

Nabavka naoružanja za potrebe policije, u dva entiteta ima dvostruke aršine, upozorava SNSD-ova Dušanka Majkić. I dok Majkićeva ne shvata funkciju, kako kaže, ministra Mektića u Sarajevu, sa druge strane iznenadio ju je visoki predstavnik.

“Dobro je da je gospodin Incko referirao, podsjećam da je upravo on izjavio da je to nabavka oružja za policiju i da je to odjeknulo najviše u posljednjih deset godina. Takođe podsjećam i da je sam ministar Mektić napao i predsjednika Srpske i Vladu Srpske da kupovinom oružja za opremanje policije žele da se politički obračunaju sa političkim protivnicima. Teško je razumjeti i opravdati ovakve stavove predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama,“ rekla je Mektićeva.

MUP Republike Srpske je javno i transparentno objavilo da nabavlja 2 500 pušaka za potrebe policije, ali je i ta transparentnost podigla prašinu u Sarajevu. Međutim, prašine nema nakon izjave visokog predstavnika u BiH. Jasno je da kantonalni MUP-ovi nabavljaju oružje, i opet, nikom ništa. 

Тагови: