Pravna borba građana

BiH čeka ozbiljan posao po pitanju "Trgovske gore"

  • Извор: АТВ
  • 22.07.2022. 18:41

Hrvatska na jesen kreće s izradom studije uticaja na životnu sredinu za Trgovsku goru. Do sada je bilo mnogo propusta, pa je pred BiH veoma ozbiljan posao. Zato se okupio I nevladin sektor. Zaključak – sastaviti stručnu dokumentaciju. Cilj je pravna borba građana u slučaju “Trgovska gora”. Nuklearni otpad je neprihvatljiv na toj lokaciji.

“BiH mora čim prije krenuti u istraživanja koja će jačati našu stručnu argumentaciju. Definisana su istraživanja, ali pored toga mi moramo raditi na dodatnom istraživanju biodiverziteta, na uticaju Trgovske gore na psihosocijalni aspekt kompletne ove regije I moraju se uraditi bezbjednosne analize šta znači nuklearni objekat na neadekvatnoj lokaciji u pograničnom području”, rekao je Mario Crnković, predsjednik eko udruženja "Gran tim".

Da je krajnje vrijeme da nadležni u zajedničkim institucijama BiH zasuču rukave, poruka je I iz ministarstva za ekologiju Srpske. Primjer toga je, kaže Srebrenka Golić, ministar inostranih poslova Bisera Turković koja se po tom pitanju ponaša kao da se to nje ne tiče I kao da ne živi u BiH. Entiteti su strategiju već usvojili.

“Predlaže se uključivanje Međunarodne agencije za atomsku energiju, kao i sprovođenje postupaka lobiranja, odnosno da svi predstavnici iz BiH, kao i iz inostranstva, stave na dnevni red temu Trgovska gora sa jasnim opisom problema i sa smjernicama zagovaranja uzimajući u obzir zaključke Strategije o kršenju Protokola o strateškoj procjeni životne sredine (SEA protokol) ESPOO, Arhuske i ostalih konvencija”, rekli su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Pravni tim je utvrdio da postoji pravni osnov za zaključak da je Hrvatska kršila ove protokole I konvencije. Uključilo se I Pravobranilaštvo Republike Srpske. 

“Pravobranilaštvo Republike Srpske je zaduženo da kontinuirano prati rad Pravnog tima, daje smjernice I prati aktivnosti iz Strategije sa ciljem zastupanja pravnih interesa Republike Srpske”, rekli su u Pravobranilaštvu Republike Srpske.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH. Iz BiH im je stigao odgovor da je lokacija bivše kasarne "Čerkezovac" nedopustiva, jer se nalazi uz samu granicu i u slivu rijeke Une, koja je zaštićeno područje. Odlaganjem tog radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, bilo bi ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika. Naši susjedi, čini se, I dalje ne mare za

Тагови: