BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU

  • Извор: Кликс
  • 15.12.2022. 18:08

Šefovi vlada država članica Evropske unije na današnjem samitu su potvrdili preporuku Evropske komisije te su dodijelili BiH status kandidata na putu ka Evropskoj uniji.

Današnju sjednicu šefova vlada obilježile su brojne teme, uključujući rat u Ukrajini, dodatnu pomoć ovoj državi, energetsku krizu, ali i sigurnost i odbranu kojoj je posvećena velika pažnja unutar EU posljednjih nekoliko mjeseci.

Pored toga, ministri, ali i zvaničnici Evropske unije, razgovarali su i o preporuci Evropske komisije o dodjeli kandidatskog statusa BiH te su jednoglasno usvojili ovu odluku.

Da je Evropsko vijeće donijelo ovakvu odluku potvrdila je i poslanik u Evropskom parlamentu Željana Zovko koja je pozdravila odluku zvaničnika EU.

"Bosna i Hercegovina je službeno dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Prateći preporuku Komisije iz listopada, čelnici država i vlada EU-a dodijelili su BiH kandidatski status tijekom samita Vijeća EU-a u Briselu. Poslanik u Evropskom parlamentu Željana Zovko, ujedno i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a, Kluba zastupnika EPP-a i Izaslanstva EP-a za odnose s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom, pozdravila je ovu istorijsku odluku. Bosna i Hercegovina je 2003. godine postala potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a 2016. je podnijela zahtjev za kandidaturu", saopšteno je na stranici evroparlamentarke Željane Zovko.

Kao što je ranije naglašeno u preporuci od BiH je zatraženo da radi na reformama kao i na ispunjavanju ranije utvrđenih 14 prioriteta Evropske komisije koje je Bosna i Hercegovina dobila još 2019. godine.

"To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine", navodi se u odluci Evropskog vijeća.

Dodjelom kandidatskog statusa, BiH pridružila se i drugim državama Zapadnog Balkana koje se nalaze u manje-više istoj poziciji kada je riječ o pregovorima za ulazak u Evropsku uniju.

Iako će ova odluka neminovno dovesti do poboljšanja imidža države u Briselu, pred Bosnom i Hercegovinom i dalje je ogroman put na ispunjavanju uslova i reformskim procesima koji predstavljaju preduslov za dalji napredak na putu ka EU.

"EU očekuje da se funkcionalna zakonodavna tijela i vlade brzo uspostave na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirale na reforme na putu ka EU", dalje se navodi u nacrtu dokumenta.

Uoči današnje sjednice, brojni evropski čelnici su istakli kako Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status EU.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм