Sastanak Nenada Nešića i Olivera Spasovskog

BiH i Sjeverna Makedonija primjer odlične regionalne saradnje i rješavanja zajedničkih bezbjednosnih izazova

  • 07.06.2023. 12:22

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić i ministar unutrašnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski razgovarali su danas u Sarajevu o unaprijeđenju odnosa u oblasti bezbjednosti te saradnje u uspunjavanju uslova na putu ka evropskim integracijama dvije države.

Nešić je istakao da su identifikovana dva zajednička cilja – članstvo u EU i doprinos da resori bezbjednosti budu lokomotive tog pridruživanja.

“Na čelu smo dva ministarstva koja u sebi nose ogromnu odgovornost za bezbjednost i stabilnost regiona, a samim tim i Evrope, imajući u vidu našu geografsku lokaciju. Nakon EUROPOL-a i uspostavljanja pune saradnje za narednu stepenicu smo postavili FRONTEX”, kazao je Nešić.

Sjeverna Makedonija završila pregovore sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) te je istaknuta spremnost da podijele svoja iskustva sa BiH u pregovorima za potpisivanje ovog sporazuma.

“I Sjeverna Makedonija i BiH ali i cijela Evropa moraju djelovati ujedinjeno kako bi spriječili kriminalce da profitiraju na problemima ljudi. U tom smislu, uspjeh Sjeverne Makedonije sa FRONTEX-om i sama ideja FRONTEX za nas na Zapadnom Balkanu nosi i poruku da smo u nečemu dio jedinstvenog evropskog političkog prostora. Na nama unutra je da to iskoristimo i kao sredstvo kojim skraćujemo naš put ka EU”, istakao je Nešić.

Spasovski je ocijenio da bilateralna saradnja između dva ministarstva pokazuje intenzivan uzlazni trend, te predstavlja primjer odlične regionalne saradnje koja se sprovodi i na operativnom i na strateškom nivou.

Istaknuto je da dvije zemlje predstavljaju raskrsnicu koju koriste kriminalci, krijumčari i trgovci ljudima kada pokušavaju pobjeći vladavini zakona i pravdi. Zbog toga je razgovarano o o jačanju saradnje između svih policijskih agencija, o potpisivanju memoranduma i protokola iz više oblasti međusobne saradnje i razmjene iskustava pripadnika policijskih agencija. Posebno je potencirana uloga dvije zemlje i dva ministarstva u regionalnim odnosima.

„Region Zapadnog Balkana postaje motor i polazna tačka za saradnju, zajednički rad i primjer posvećenosti u rješavanju problema, zajedničkih bezbjednosnih izazova i zajedničkog djelovanja u regionalnim projektima i aktivnostima, poručio je Spasovski.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: