Nikola Šainović

"BiH može biti samo dejtonska"

  • Извор: СРНА
  • 25.12.2021. 10:59

Bivši predsjednik Vlade Srbije Nikola Šainović izjavio je da je dijalog jedini način da se riješe odnosi u BiH i istakao da pokušaj lidera SDA Bakira Izetbegovića da oživi "Islamski deklaraciju" jača ubjeđenje da BiH može biti samo dejtonska.

Šainović je rekao da je Alija Izetbegović jedva potpisao Dejtonski sporazum čija je osnova došla iz SAD, a autor želio da spriječi da se formira BiH po "Islamskoj deklaraciji".

On je naveo da oni poput Bakira Izetbegovića, koji žele da "sruše" srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a pri tom zagovaraju islamsku državu, treba da znaju da se to neće desiti.

Šainović je istakao da Dodik ne radi ništa drugo nego se zalaže za Dejton.

Prema njegovim riječima, jedini način da se riješe odnosi u BiH jeste dijalog jer se pokazalo da se nasiljem i sankcijama ništa ne rješava.

"U Republici Srpskoj su smijenili 60 ljudi, ne samo političare, već i univerzitetske profesore i druge. Je li to riješilo problem? Nije. Mora se razgovarati", rekao je Šainović za Televiziju "Pink".

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da će, ukoliko se zapali Balkan, gorjeti Evropa, Šainović je rekao da je Moskva odavno shvatila da je napad na SR Jugoslaviju bio napad na Rusiju, a da tako tumače i trenutnu situaciju i odnos velikih sila prema Republici Srpskoj i Srbiji.

Govoreći o pozivu za priznanje samoproglašenog Kosova koje je zemljama članica EU, koje to još nisu učinile, uputio predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, Šainović je rekao da Beograd svakako to treba da pažljivo sasluša, ali da Srbija treba jača u svakom pogledu, prije svega ekonomskom.

"Ni Hrvatska, ni premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ne mogu da destabilizuju Srbiju. Pritiske smo gledali i gledaćemo i pokušaje da se Srbi na Kosmetu kriminilizuju, ali na Srbiji je da jača", rekao je Šainović.


Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм