Још једна обавеза на ЕУ путу

БиХ отворила преговоре о Споразуму о сарадњи са ФРОНТЕКС-ом

  • Извор: СРНА
  • 12.02.2024. 17:56

БиХ и Министарство безбједности у Савјету министара су данас испунили још једну од обавеза на европском путу започињањем преговора о Споразуму са Агенцијом за европску граничну и обалну стражу.

Уз представнике тима БиХ за преговоре о Споразуму о сарадњи са ФРОНТЕКС-ом, састанку којим је озваничен почетак овог процеса, присуствовао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић и замјеник генералног директора за унутрашње послове при Европској комисији Оливер Ониди.

Након успостављања оперативне сарадње са ЕВРОПОЛ-ом, овај споразум је сљедећи важан корак за БиХ у интеграцији у заједнички европски безбједносни простор.

- Данас ћемо почети процес који неће за БиХ значити сарадњу са једном европском институцијом него потврду да смо дио заједничке и колективне европске безбједности. Желим посебно истаћи да су наше активности усмјерене на отклањање пријетњи и ризика, првенствено од организованог криминала који угрожава развој и економску стабилност БиХ, те повећање безбједности за грађане БиХ. ФРОНТЕКС ће у том смислу додати нову димензију, ојачати наше границе и њихову непропустљивост за безбједносне пријетње и организовани криминал у ово динамично вријеме миграција као озбиљног извора ризика свих врста - рекао је Нешић.

Додао је да је ФРОНТЕКС потврда да је БиХ компликована држава само онда када треба изговор да се нешто не уради, а да је итекако функционална и могућа у својим Уставним оквирима и оквирима Дејтонског споразума када се желе ствари помјерити напријед.

Нешић је преговарачким тимовима пожелио да ефикасно приведу и овај посао крају, чиме би БиХ престала бити једина земља Западног Балкана која нема сарадњу са ФРОНТЕКС-ом.

Замјеник генералног директора за унутрашње послове при Европској комисији Оливер Ониди је подсјетио да је прошле године направљен велики искорак БиХ успостављањем пуне оперативне сарадње са ЕВРОПОЛ-ом, а да су пред нама преговори и о сарадњи са ФРОНТЕКС-ом.

Нагласио је да у ситуацији када постоји изузетан притисак илегалних миграција, изузетно важна полицијска сарадња и заједничко дјеловање у чувању и контроли граница.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.