Uprkos bošnjačkom uzurpiranju MInistarstva spoljnih poslova

BiH se nije pridružila odluci o sankcijama Rusiji

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2022. 19:05

Nema nikakve odluke da se BiH pridruži mjerama Zapada protiv Rusije, jasan je ponovo srpski član Predsjedništva. To će, kaže Milorad Dodik, tako i ostati. Očigledno je ipak, poručuje, da su Bošnjaci uzurpirali Ministarstvo spoljnih poslova. Zato su svi stavovi koje su BH diplomate predstavile u inostranstvu nevažeće.

"Vidim da Turkovićeva pokušava da se pozove na Strategiju spoljne politike. To je kamuflaža, u toj strategiji nigdje nije bilo predviđeno da će se desiti rat u Ukrajini. Gdje piše u strategiji kako će se postupati ako dođe do rata u Ukrajini. Ovo je sve farsa koja ne vodi ničemu", kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Odluka o uvođenju sankcija nikada nije bila na dnevnom redu Predsjedništva i Savjeta ministara. Potvrđuje to za ATV i sekretar BH predsjedništva.

"Isključiva nadležnost po Poslovniku i Ustavu za vođenje vanjske politike je na predsjedništvu BiH. Niti je donesena ne od strane jednog člana, nego od strane Predsjedništva BiH. Dakle, tu je situacija potpuno jasna, sve spada u domen spekulacija", kaže Zoran Đerić, generalni sekretar Predsjedništva BiH.

Odluku koja ne postoji, nekako su izgleda vidjeli pojedini opozicionari u Srpskoj. Uglavnom - PDP-ovci. Zaboravili su da su dokumente na koje su se neustavno pozvali ambasadori BiH, potpisali upravo njihovi Igor Crnadak i Mladen Ivanić. Toliko su se opozicionari upetljali u svoje tvrdnje da demantuju i sami sebe.

"Da li imate podatak da je Milorad Dodik dao saglasnost na Odluku o sankcijama? Da, vrlo jasan pokazatelj. On je namjerno to propustio, nije glasao", kaže lider PDP-a Branislav Borenović.

Pokušaj ubiranja poena. Tako opoziciji odgovara Milorad Dodik. Uzdaju se, kaže, u to, da će za ponovljenu laž neko pomisliti da je istina. U spekulacije opozicionara nisu povjerovali oni na koje se cijela priča i odnosi. Iz ruske ambasade stiže jasna poruka.

"U skladu sa principijelnim stavom Ruske Federacije ne smatramo BiH neprijateljskom državom. Držimo se pozicije da sva spoljnopolitička rješenja u BiH moraju biti donesena na osnovu konsenzusa i kompromisa tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine u skladu sa temeljnim načelima Dejtonskog ustava BiH", poručuju iz ruske Ambasade. 

Reakcije na tvrdnje opozicije stižu sa svih strana. Na optužbe Jelene Trivić da se BiH pridružila sankcijama u preko 20 odluka Savjeta Evrope, odgovorio je i portparol SNSD. Trivićeva hoće da bude predsjednik Republike, a ne zna, kaže Radovan Kovačević, razliku između Savjeta Evrope i Savjeta EU. Odgovorila je opozicionarima i SNSDova Sanja Vulić. 

Tvrdnje da je Dodik, koji se uvijek zalagao za neutralan stav u Ukrajinskoj krizi, podržao sankcije Rusiji su, tvrdi, ravne naučnoj fantastici.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм