Jasno kao dan

Bivše sudije Ustavnog suda: BiH nema imovinu

  • Извор: АТВ
  • 03.03.2023. 19:07

BiH nema imovinu, i to je jasno kao dan. Jasno je i ako pročitate Ustav BiH. To znaju i bivše sudije Ustavnog suda BiH. Čini se da je jasno i sadašnjim, koji su privremeno van snage stavili Zakon o nepokretnoj imovini Srpske.

Niko od sudija nije rekao da BiH ima imovinu, već da bi to pitanje trebalo riješiti u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

"Ustavni sud nijednog momenta se nije opredijelio da li Republika Srpsk ili Federacija ima svoju imovinu. Nego je smao zaključio da je to pitanje pravno neriješeno. Predvidio je da Parlamentarna skupština BiH donese zakon koji bi to pitanje regulisao. Međutim, imajući u vidu suprotstavljene stavove takav zakon nikada ne bi mogao biti donijet", rekao je Kristijan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH.

U suštini, ovo nije ništa novo. Barem za one koji su pročitali Ustav BIH. Tim se vodio i bivši predsjednik Ustavnog suda. 

"Čini mi se da pravilno ne iščitavaju naše odluke. Ustavni sud nije rekao da ne mogu entiteti biti vlasnici, da mora biti vlasnik isključivo BiH. Ustavni sud je u svojim odlukama problematizovao određena pitanja koja se tiču vlasništva i rekao da to treba urediti na nivou države jednim okvirnim zakonom", rekao je Mato Tadić, bivši predsjednik Ustavnog suda BiH.

Baš zbog ovakvih stavova, na pokušaje otimanja imovine oštro se reaguje. Narodna skupština bi mogla ponovo da raspravlja o onom što je već odavno zaključila. 

"Ovo je privremena mjera, nije još donesena odluka jer po ovom zakonu Ustavni sud je tek zakazao sjednicu u meritumu. Tako da ćemo vidjeti kakav je pravni mehanizam djelovanja prema privremenoj mjeri, da li to zaslužuje novi, zakon, izmjenu zakona ili ćemo čekati meritum", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske.

- Gdje će biti rješenje?

"Sudeći po jednostranom pristupu iz Federacije po njima je rješenje Paralmentarna skupština BiH, sudeći po Vladi Republike Srpske to nije rješenje i jednostavno nameće se jedan logičan zaključak da ćemo se ustvari vrtiti u krug i da tu sada rješenja nema", rekao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Da više nema o čemu da se raspravlja, poruka je iz Pravobranilaštva Srpske. Pitanje imovine, kažu odavno je riješeno. Notorne činjenice, poput onih, da imovina defakto pripada Rpeublici Srpskoj, ne bi trebalo dokazivati.

Тагови: