Tet-aTet

Bjelica: Plavšićeva bila pukotina u rukovodstvu, prijetila upotrebom međunarodnih snaga

  • Извор: АТВ
  • 23.02.2023. 20:33

Gradonačelnik Sokoca i jedno od najprepoznatljivijih lica u Srpskoj demokratskoj stranci Milovan Cicko Bjelica, rekao je da su problemi u ovoj partiji počeli još 1996. godine kada je Biljana Plavšić došla na njeno čelo.

"SDS je državotvorna organizacija bila, koja je osnovana 1990. godine. Ja sam ušao tada na prvoj Osnivačkoj skupštini na Skenderiji. Pratio sam to što radi pokojni naš doktor akademik Jovan Rašković. Njegov pristup i njegova politika mi je bila prihvatljiva. Tada se kod nas formirala stranka i tada su ušli najugledniji srpski predstavnici. SDS na čelu sa Radovanom Karadžićem i ostalim. SDS su sigurno u BiH ustanovili naši intelektualci i sigurno usmjeravali naše rukovodstvo kuda da ide. Tu su bili doktor Milorad Ekmečić, Slavko Leovac, Milutin Ajdanović, Aleksa Buha i ostali. Grehota je što se urušava ova SDS. Namjerno sam podsjetio na nekoliko imena. Svaki opštinski odbor je mogao da predloži kadrove za sva ministarska mjesta u Vladi Srpske šta smo bili", rekao je Bjelica u emisiji "Tet-aTet" na našoj televiziji i dodao:

"Sada, u jednom periodu, posebno je udar eskalirao u prvoj polovini 1996. godine da se Radovan Karadžić skloni iz politike i da se SDS oslabi. Radovan je sve u interesu SDS i Republike Srpske žrtvovao. Čovjek je mogao da živi slobodno, ali je sve žrtvovao. Šta su prošle naše porodice od 1996. i Radovanova i moja. I poslije toga, Radovan je u interesu Republike Srpske i SDS napravio jedan sporazum da je on posljednji Srbin kome se onemogućava izlazak na izbore, da se ne zabrani SDS, da se SDS ne proglasi terorističkom organizaciojom i pod tim uslovom prenosi ovlaštenja predsjednika Republike Srpske na jednog od potpredsjednika. Pošto Koljević tada nije bio zainteresovan, na Biljanu Plavšić. I da zamrzne poziciju predsjednika SDS i da se ne može baviti javnim i političkim životom, ali može da djeluje kao ljekar i pisac".

Naglasio je da su tada već počeli problemi.

"Sve se to počelo već tada dešavati. Radovan je uvijek insistirao da se razgovara unutar rukovodstva SDS-a. Ono što je znao da kaže - da mozgamo. Ne smije biti pukotine među nama, jer međunarodni faktor kojem nije u interesu da opstane Republika Srpska će tražiti pukotinu u rukovodstvu u srpskom narodu", rekao je i dodao:

"Upravo je ta pukotina bila gospođa Biljana Plavšić na koju je Radovan prenio ovlaštenja. Mogao je još samo na Koljevića prenijeti, ali Koljević nije bio zdravstveno dobar i nije bio zainteresovan. Kada su se predlagali kandidati za prve poslijeratne izbore, on je pozvao jedan broj nas iz Izvršnog odbora i između ostalog je otvoreno rekao da je razmišljao i o kandidaturi Alekse Buhe. 'Bojim se pritisaka iz Beograda, Miloševiću je Kosovo broj jedan i ako pritisnu za Kosovo on može da napravi ustupke na štetu Republike Srpske. Iako nam je Srbija pomogla. Tu ne može'. Isto za Krajišnika je bilo jedno obrazloženje. Nikola Koljević je bio slabijeg zdravstvenog stanja. I rekao je tada između ostalog - 'Gospođa Biljana Plavšić ima jednu rezervu prema Miloševiću, uvijek ga je kritikovala i sigurno neće podleći pritiscima. Ona sama živi, nema ko da je ucjenjuje i stavljam obje ruke da neće izdati'"

On dodaje da smatra da je upravo Biljana Plavšić bila ta "koja je izdala".

"Svi problemi su krenuli tada. I ona je napravila podjelu u SDS-u. S mukom kojom smo izborili većinu 1996. godine da imamo u Narodnoj skupštini, ona je 'ladno to rasturila i raspustila Skupštinu i poslije dozvolila da, tada u koaliciji sa HDZ i SDA radi što je u tom momentu bilo veoma teško objasniti ljudima", kaže Bjelica.

On je dodao da je kandidaturu za predsjednika prihvatila, ali da je imala jedan uslov.

"Ona je rekla - 'Može, ali da svi sada potpišemo izjavu da će doktor Radovan Karadžić biti kapiten ekipe i šef stručnog štaba i da te potpise damo Karadžiću da on čuva i bez njega se ništa ne može raditi'. Da bi nakon kratkog vremenskog perioda, kada je to sve prošlo, gospođa Biljana Plavšić krenula svojim putem. Među prvim nesporazumima koji je bio između gospođe Plavšić i doktora Karadžića oko primopredaje dužnosti u glavnom štabu. Komandni kadar tadašnjeg Glavnog štaba Vojske Republike Srpske nije želio da izvrši primopredaju na takav način. (Ratko) Mladić nije baš bio za ustupanje. Između ostalog ona je rekla Radovanu da je spremna da upotrijebi i međunarodne snage da izvrši primopredaju. Možemo pričati sada šta god ko hoće, ali to je jedan od razloga koji je kulminirao odmetanju Biljane od ostalog dijela rukovodstva", rekao je Bjelica.

Kompletnu emisiju "Tet-aTet" u kojoj je iznio mnogo detalja pogledajte u nastavku.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм