SDA se grčevito bori da ostane na vlasti

Blokada u formiranju Vlade FBiH

  • Извор: АТВ
  • 19.04.2023. 19:13

Političari u drugom entitetu su na iglama dok iščekuju hoće li se Kristijan Šmit oglasiti i prelomiti oko Vlade čime bi se tamo, konačno, završio proces formiranja vlasti. Dok u HDZ-u BiH kažu da će ovog mjeseca Vlada biti riješena, SDA se grčevito bori da barem u tom dijelu bude nezaobilazni faktor kada to već nisu na nivou BiH. Za Dragana Čovića nema dileme – Šmit može da odluči.

"Ako nismo u stanju 30 dana od imenovanja predsjednice Federacije imenovati Vladu Federacije, može da povuče određene odluke. One ne moraju imati nikakve veze sa uzmjenama Izbornog zakona i Ustava i nadam se da će tako i biti", kaže lider HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović. 

I to je sada najveći problem za SDA, stranku koja je toliko puta prizivala intervenciju stranaca, obično protiv Republike Srpske. Bakir Izetbegović nikako ne želi da Njemac bilo šta odluči u ovom slučaju jer su njegove izmjene Izbornog zakona u oktobru, smatraju u SDA, na štetu Bošnjaka. 

Ustvari, SDA tu misli na sebe. Poziva se na većinu u Klubu Bošnjaka i upire prstom u Nikšićev SDP i Konakovićev NIP koje su sa HDZ-om već sve dogovorile.

"Oni se uzdaju u jednu zemlju koja nenoralno funkcioniše. U protektorat se uzdaju. Zato nama ne dolaze na sastanke a potrčaće Šmitu, Dodiku, raznim ambasadorima", rekao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović, izgleda, ne može bez pominjanja Dodika koji nema nikakve veze sa formiranjem Vlade u drugom entitetu. Ali, to je stara škola prikupljanja jeftinih političkih poena. Dodik danas kaže da izostanak dogovora u drugom entitetu ne utiče na procese u Srpskoj. 

"To što njima ne ide i što im treba intervencija neizabranog stranca koji nema nikakv legalitet to nek se pitaju oni koji žele da prihvate takvo miješanje. Obično će se to obiti njima o glavu kao što se obija sada SDA-u i to je nešto što je pravilo u tom svemu. Mi ne priznajemo Šmita i sve te njihove stvari koje oni ovdje pokušavaju da finalizuju i razvlaste Republiku Srpsku", rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Neće biti lako raspetljati "drugoentitetski politički gordijev čvor". Nova većina u oba doma Parlamenta tamo je već uspostavljena, potpredsjednik drugog entiteta koji je iz SDA odbija da potpiše formiranje Vlade, SDA postavlja i ultimatume da mora biti u vlasti. Dok sami sa sobom ne znaju i ne mogu, i dok čekaju da im stranci riješe probleme, podsjetnik da je u Republici Srpskoj vlast odavno formirana a da bilo kakve odluke stranaca ne prolaze. Pogotovo neligitimnih kao što je Šmit. 

Pa kad je vidio da Srpskoj ne može ništa, onda se okrenuo onima kojima može jer treba ostaviti utisak da nešto i radi s obzirom na to da mu i sa zapada dolaze kritike da se ne snalazi i da pravi probleme u BiH. I to za enormno visoku platu. A kad se već toliko brine za građane, kao što kaže, mogao bi da izađe pred njih jer će mu se Sarajlije u ponedjeljak okupiti ispred kancelarije na novim protestima.

Тагови: