Policija u pripravnosti

Borci najavili blokadu cijele Federacije BiH

  • 06.08.2018. 20:02

Bijača se prva našla na meti bivših boraca, koji su blokirali saobraćaj i odmah stvorili ogromne kolone. Nedugo nakon toga došlo je i do fizičkog obračuna sa građanima, koji su čekali da prođu taj dio puta. Jedan od demobilsanih boraca je pogođen kamenom, a jedna osoba je privedena.

Dramatične slike stizale su i sa petlje Šićki brod nadomak Tuzle, gdje se jedan od bivših boraca pokušao zapaliti. Današnja blokada je najavljena u Sarajevu, ispred federalnog parlamenta, nakon što nije udovoljeno zahtjevu da se sutra održi zajednička sjednica Komisije za usaglašavanje teksta zakona o pravima demobilisanih boraca u Federaciji.

"Počela je blokada, počela je, Izgubili smo stpljenje  i na mnogim mjestima u Federaciji, od 13.00 su borci izašli na ulice", rekao je Hamza Krkalić.

U strahu da će cijela Federacija biti blokirana, policija  je u pripravnost stavila sve raspoložive snage. Oko federalnog parlamenta je pojačano obezbjeđenje, dok je desetak boraca čekalo ishod razgovora u vezi sa zakazivanjem sjednice.  Interevnsisala je i Hitna pomoć, jer je jednom od njih pozlilo.  Nakon što je stigla  vijest da bi sjednica trebalo da bude održana u četvrtak, a ne sutra, uslijedio je i buran razgovor jednog od boraca sa predsjedavajućim komisije Jasminkom Tufekčićem.

Demobilisani borci optužuju Vlast u Federaciji da odugovlače sa usvajanjem zakona, koji bi popravio status te populacije. Ne isključuju mogućnost blokada i narednih nekoliko dana , sve do usvajanja zakona. Na granični prelaz Bijača, kasno poslijepodne stigli su i specijalci sa namjerom da odblokiraju  taj dio puta. Prethodno su borci počeli da se razilaze, a policija je ostala na svim spornim lokacijama.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина