Ratni zločin

BORS: Oslobođenje Fazlovića od krivice da uđe u anale sudskog beščašća

  • Извор: СРНА
  • 07.12.2022. 16:24

U anale sudskog beščašća, pristrasnosti i nespornog političkog uticaja na sudije u Sudu BiH mora ući obrazloženje prvostepene presude kojom je Brčak Hazim Fazlović oslobođen optužbi za ratni zločin nad 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske 1993. u Boderištu, smatraju u Boračkoj organizaciji Republike Srpske /BORS/ u Brčkom.

Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ u Brčkom izražava ogorčenje zbog cjelokupnog odnosa Suda BiH prema zločinima koji su počinjeni nad srpskim borcima i civilima na području tog grada od 1992-1995. godine, saopšteno je iz ove organizacije.

U saopštenju je navedeno da su u brčanskom BORS-u ubijeđeni da su ovakvi procesi organizovani sa jedinim ciljem - da se pravno zaštite izvršioci zločina nad srpskim vojnicima i civilima počinjenih od strane pripadnika takozvane Armije BiH i HVO-a.

Iz Boračke kao dokaz za tu tvrdnju navode obrazloženje predsjedavajuće Sudskog vijeća Jasmine Ćosić Dedović da je Vijeću sporan način stradanja ovih lica kao i ko su bili eventualni izvršioci, te da nije jasno ni kako je došlo do optuženja Hazima Fazlovića.

"To je čin krajnje ciničnog, sramotnog i anticivilizacijskog odnosa prema porodicama bestijalno ubijenih srpskih boraca, demobilisanim borcima Vojske Republike Srpske u Brčkom i prema cjelokupnom srpskom korpusu", smatraju u BORS-u Brčko.

U saopštenju je navedeno da se ovakvim odlukama nanosi nenadoknadiva šteta međusobnom uvažavanju i poštovanju stanovnika Brčko distrikta, ali i šire.

"Pokazuju, takođe, šta misle o zločinima počinjenim nad srpskim vojnicima i civilima. To nikada ne smijemo zaboraviti. Jer zaboravni su ponavljači vlastite istorije", istaknuto je u saopštenju brčanskog BORS-a.

Sud BiH prvostepenom presudom juče je oslobodio Hazima Fazlovića krivice po optužnici za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske 1993. godine kod Brčkog.

Fazlović je oslobođen od optužbe jer nije dokazano da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopšteno je iz Suda BiH.

Optužnica je Fazlovića teretila da u svojstvu komandanta Trećeg bataljona 108. brigade takozvane Armije BiH nije kaznio podređene nakon ubistva i mučenja 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske 8. marta 1993. godine u selu Boderište kod Brčkog. 

Тагови: