Предсједник ФБиХ

Брадара: Стране судије непотребне

  • Извор: СРНА
  • 10.01.2024. 08:30

Предсједник ФБиХ Лидија Брадара изјавила је да су стране судије у Уставном суду БиХ непотребне и да је крајње вријеме да се престане са овом праксом.

- Ако нисмо у стању преузети одговорност за све процесе у овој земљи, како можемо причати и надати се икаквим новим интеграцијама и напретку попут ЕУ пута - рекла је Брадара за сарајевско "Ослобођење" и додала да је важно расправљати о закону о Уставном суду на којем инсистира предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Брадара је истакла да не прижељкује стране интервенције јер је то нешто што враћа годинама, ако не и деценијама уназад.

- Па, је ли коначно вријеме да доносимо одлуке сами и сами носимо одговорност за процесе у овој земљи? - упитала је Брадара, те оцијенила да је блокада у раду федералног Парламента рјешива и без интервенција са стране.

Према њеним ријечима, ситуација у Парламенту ФБиХ плод је смислене блокаде неколицине људи и њих треба позвати на одговорност.

- Не долазити на посао, не испуњавати обавезе за које сте плаћени, не допустити новим колегама посланицима да преузму обавезе које им законом припадају требало би бити кривично дјело. То нису правилником или неким другим актом прописани начини "борбе", него само блокада - оцијенила је Брадара.

Она је констатовала да због блокаде радних тијела Представничког дома Парламента ФБиХ касни доношење одлука, укључујући и буџет, као и именовање судије Уставног суда БиХ из реда хрватског народа.


Пратите нас и путем Вибера