Nove prijetnje političkim akterima

Britanska ambasada najavila moguće sankcije Draganu Čoviću

  • Извор: Beta
  • 04.05.2022. 22:17

Iz ambasade Velike Britanije u BiH su saopštili da smatraju pokušajem ugrožavanja BiH najavu predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića.

Čović je rekao da će Hrvati u BiH pokrenuti pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH.

"Svakog političkog aktera, koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima, suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje, podsećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji i da je takvo djelovanje suprotno interesima građana ove zemlje", naveli su iz britanske ambasade.

Istakli su da je Velika Britanija ovakav stav potvrdila nedavno, uvodeći sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Čović je danas u u pismu međunarodnim predstavnicima najavio da će Hrvatski narodni sabor pokrenuti pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH.

"S obzirom na dalji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s vanrednog zasedanja od 19. februara i pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije", naveo je Čović.

Prema njegovim riječima, na taj način će se obezbijediti potpuna ustavna ravnopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH.