Brojne reakcije na govor Milorada Dodika pred Savjetom bezbjednosti UN

  • 25.11.2020. 19:10

Prvi put međunarodna javnost jasno i nedvosmisleno je čula stav Republike Srpske. Ono je što je Milorad Dodik u nastupu pred Savjetom bezbjednosti UN, sa te svjetske govornice rekao, zasmetalo je mnogima u Sarajevu, iako niko od njihovih predstavnika nije želio da učestvuje na forumu. Učešće je odbio i Bakir Izetbegović -danas priznaje da je Valentin Incko odradio bolji posao umjesto njega.

"Čuli su oni i moj stav, čitali su ga svi, a onda su čuli i gospodina Incka i mislim da je puno bolje da on bude advokat za situaciju u BiH nego da to radim ja", kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Time što je Izetbegović odlučio da Valentin Incko govori umjesto njega, poslao je jasnu poruku da njega i političko Sarajevo zastupa visoki predstavnik smatra predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović. Član Predsjedništva HNS-a BiH Mario Karamatić smatra da su se, zbog toga, Bošnjaci osramotili pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti UN.

Izetbegoviću smeta što je Dodik otvoreno rekao svijetu šta se dešava u BiH - da visoki predstavnik djeluje kao lobista Sarajeva i gazi sve demokratske norme-smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

"Dodik je isto kao što brani srpske interese u Republici Srpskoj i BiH nastupio i pred Savjetu bezbjednosti UN-a i to je za nas jako važan pomak, prvi put je neko od srpskih političara tako otvoreno svjetskoj zajednici izneo šta se dešava u Bosni i do koje mere, Visoki predstavnik gazi sve demokratske norme", kaže Anđelković.

Dok iz regiona stižu pohvale za ono što je direktno i bez uvijanja u oblande rečeno na virtuelnom forumu, opoziciji u Republici Srpskoj to nije dovoljno. Plaše se što će rečeno, možda izazvati OHR.

"On se godinama u javnosti zalaže za ukidanje OHR-a i omalovažava visokog predstavnika, a u stvari pokušava isprovocirati Valentina Incka da povuče potez kao što je ovaj, nametanje zakona, i time njega i SNSD pred javnošću amnestira od katastrofalne politike lažnog srbovanja koju vodi", kaže Vukota Govedarica, član predsjedništva SDS-a.

Na destabilizaciju proziva onaj ko pokušava da negira Dejtonski mirovni sporazum i vrši reviziju na štetu Srpske. Za diplomate stvar je vrlo jednostavna: Institucija Visokog predstavnika 25 godina poslije potipisivanja mirovnog sporazuma, potpuno je suvišna.

"Zaista je neobjašnjivo da se takva institucija zadržava uprkos očiglednoj istini da ne podstiče primjenu i dosljedno sprovođenje Dejtona, nego je postala sopstvena suprotnost i otežava dosljednu primjenu i ostvarivanje tog sporazuma", kaže Živadin Jovanović, nekadašnji diplomata i ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije.

Sve što se čulo na sastanku zvaničnika dovoljno je da, objektivni slušaoci dovedu u pitanje dosadašnje informacije Incka.

"Predsjednik Dodik je, očekivano, dao težište na poziciju srpskog naroda i svoju trenutnu ulogu i obavezu da kao izabrani predstavnik srpskog naroda isključivo vodi računa o zaštiti vitalnih interesa, odnosno ravnopravnosti srpskog naroda na nivou BiH", kaže Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Ovaj okrugli sto o Dejtonu u Savjetu bezbjednosti UN pokazao je, smatraju analitičari, ko na kojim pozicijama stoji i demaskirao mnoge probleme u stvarnosti i funkcionisanju BiH. Visoki predstavnik i Ustavni sud BiH, u kojem su tri stranca, umjesto da budu od pomoći, pretvorili su se u svojevrstan mehanizam za derogiranje Dejtonskog sporazuma, a ne primjenu.

  • 22:35 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.