Bruka međunarodne zajednice: Odali počast ubijenima u Donjoj Gradini, ne pominju Srbe

  • Извор: Новости.рс
  • 02.05.2022. 22:22

Novi skandal međunarodne zajednice prema žrtvama u Donjoj Gradini.

Kao da nije bilo dovoljno što je italijanski ambasador u Hrvatskoj na Tviteru ponizio srpske, romske, jevrejske i druge žrtve stradale u sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, dogodila se nova bruka.

Naime, ambasada Italije objavila je 22. aprila ove godine fotografiju svog ambasadora u Hrvatskoj koji je položio cvijeće na spomenik jasenovačkim žrtvama. Gest nije bio sporan, ali poruka koja je pratila poruku jeste.

"Ambasador Sako odaje počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, u ime mira i zaštite slobode i ljudskih prava. Solidarnost sa hrvatskim narodom", napisano je u Tvitu.

Sada se dogodio novi skandal, namjerno ili slučajno, tek ispade da međunarodna zajednica za cilj ima omalovažanje genocida počinjenog nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH. Čitav niz ambasadora i šefova misija međunarodnih organizacija akreditovanih u BiH posjetio je ovih dana Spomen-područje "Donja Gradina" kako bi odao poštu žrtvama sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu.

Nažalost, kao po nekakvom pravilu, na zvaničnim Tviter nalozima ambasade SAD, Švedske, predstavnici EU, svi su napisali da odaju počast ubijenima, a da niko nije pomenuo da su žrtve u logorima upravo bili Srbi, Jevreji, Romi i drugi narodi.

Osim toga, oni su posjetili spomen obilježje dva dana prije zvaničnog obilježavanja.

Ovim povodom oglasio se i Muzej žrtava genocida.

"Muzej žrtava genocida sa zabrinutošću bilježi još jedan u nizu jasnih i nedvosmislenih primjera distorzije genocida počinjenog nad Srbima, Romima i Jevrejima na području Nezavisne Države Hrvatske. Nažalost, kao po nekakvom pravilu, na zvaničnim Tviter nalozima navedenih diplomatskih predstavništava propušteno je da se navedu podataci o etničkoj i vjerskoj strukturi žrtava, odnosno njihovih dželata, tj. o istorijskom kontekstu samog genocida. Time je javnost (ne)svesno ostala uskraćena za odgovore na pitanja: KO? KOGA? GDjE? KAKO? i ZAŠTO? Na taj način je i demonstrirana dosljednost u višedecenijskoj zabrinjavajućoj i zloslutnoj praksi obezličavanja žrtava i zločinaca", poručuju iz Muzeja žrtava genocida.

Iz Muzeja naglašavaju da "Upornost u tome da se u slučaju NDH istrajno izbjegava da se nedvosmisleno naglasi da je u pitanju genocid počinjen nad Srbima, Romima i Jevrejima, uz dosledno eskiviranje da se zločinci imenuju kao hrvatske ustaše, predstavlja antiistorijski i anticivilizacijski nedopustiv postupak zvaničnih predstavnika više država i međunarodnih organizacija."

"Taj i takav postupak, osim što ukazuje na spremnost da se vrši distorzija prošlosti, istovremeno predstavlja snažan impuls mobilizaciji savremenih generacija na neku novu mržnju i na neko novo nasilje čemu se treba suprotstavljati znanjem i podjednakim pijetetom prema svim nedužnim žrtvama Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije", saopštili su iz Muzeja.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм