EU agenda

Bugarska nastavlja podržavati zemlje zapadnog Balkana u procesu proširenja EU

  • 26.06.2018. 17:44

Direktor Direkcije za Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Bugarske Angel Angelov izjavio je da će Bugarska nastaviti da podržava sve zemlje zapadnog Balkana u procesu proširenja EU.

U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da su predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović i član Komisije Zdenka Džambas razgovarali sa Angelovim o rezultatima šestomjesečnog bugarskog predsjedavanja Savjetom EU i daljem procesu evropskih integracija BiH.

Tokom razgovora, u kojem je učestvovala i ambasador Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova, zajednički je ocijenjeno da je bugarsko predsjedavanje EU bilo izuzetno uspješno i da je postignut cilj da se proces evropskih integracija zapadnog Balkana vrati u fokus institucija EU.

Prema riječima Angelova, zapadni Balkan ponovo je ušao u agendu EU kao jedno od najvažnijih spoljnopolitičkih pitanja.

S tim u vezi, bugarski diplomata naglasio je da se pažnja zvaničnog Brisela vratila na proces proširenja i integracija zemalja zapadnog Balkana, te dodao da taj trend treba zadržati i nastaviti kroz politički dijalog i konkretne projekte koje će finansirati EU.

Angelov je naglasio da je predstojeći samit, kojeg će, u okviru Berlinskog procesa, organizovati Velika Britanija, prilika za sve zemlje regiona da predlože i obezbijede finansiranje velikih infrastrukturnih projekata.

Rezultate tih projekata, rekao je Angelov, treba da osjeti svaki građanin u zemljama zapadnog Balkana, gdje će EU u narednom periodu povećati ulaganja i kroz sredstva iz pretpristupnih /IPA/ fondova.

S tim u vezi, naglašena je podrška BiH, te izražena nada da će zemlja u roku od tri mjeseca odgovoriti na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, čime bi bili ispunjeni uslovi za donošenje odluke o dobijanju statusa kandidata za ulazak u EU.

Lovrinović je zahvalio zvaničnicima Bugarske, koja je, rekao je, tokom šestomjesečnog predsjedavanja EU uložila maksimalan napor da pomogne zemljama zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

On je goste iz Bugarske pozvao da ostanu posvećeni podršci procesu proširenja EU, te izrazio nadu da će i Austrija, koja preuzima predsjedavanje EU u narednih šest mjeseci, nastaviti da podstiče ovaj proces.

Lovrinović se založio i za nastavak povezivanja i saradnje zemalja zapadnog Balkana, te izrazio nadu da će i nakon opštih izbora u BiH sve vodeće političke stranke u BiH ostati opredijeljene za nastavak i ubrzanje evropskog puta.

Sastanku članova Komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i zvaničnika Bugarske prisustvovao je i predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.