Министар правде Републике Српске

Букејловић: Дјело за које су оптужени Додик и Лукић није прописано као кривично

  • Извор: СРНА
  • 06.11.2023. 13:45

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да дјело за које су оптужени предсједник Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић није законом прописано као кривично дјело, него одлуком Кристијан Шмит, страног држављанина које се лажно представља као високи представник.

- Шмит није високи представник, а и да јесте именован од Савјета безбједности УН нема овлаштење да доноси законе у БиХ, јер та надлежност на нивоу БиХ припада искључиво Парламентарној скупштини - рекао је Букејловић за Срну.

Он је истакао да би међународна заједница требало да буде незадовољна оваквим поступањем, с обзиром на то да се ради о нарушавању уставног поретка у БиХ, као и ограничавању њеног суверенитета, те покушају увођења колонијалне управе.

Букејловић је напоменуо да је подигнута и потврђена оптужница против Додика и Лукића правни апсурд.

- На основу тога што је предсједник Републике Српске потписао указ и прогласио закон не може се утврђивати постојање кривичне одговорности - рекао је Букејловић.

Република Српска припрема подношење тужбе пред европским судовима против нелегитмног Шмита, а у тај поступак биће укључен и угледни италијански адвокат Анђело Тартаља.

Пред Судом БиХ за 22. новембар заказан је главни претрес у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, оптужених за непоштивање одлука Кристијана Шмита.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм