O stanju i vojnicima

Bundestag u petak o BiH

  • Извор: АТВ
  • 06.07.2022. 21:45

O BiH pričaće se i u Bundestagu. O stanju ali i raspoređivanju njemačkih vojnika. I to njih 50 koji će doći u BiH u okviru Altee, a koji bi trebalo da pomognu u stvaranju bezbjednog okruženja - bar je tako navedeno na stranici Bundestaga. Navode i da će se pozabaviti aktuelnom političkom situacijom. Posebno Narodnom skupštinom za koju kažu da je posljednjih nekoliko mjeseci preduzela konkretne korake kako bi u potpunosti odvojili Republiku Srpsku od BiH. Iz Skupštine im stiže jedinstven odgovor. Niti ima potebe da diskutuju, niti da dolaze. Dosta nam je, kažu, jedan njemački turista Kristijan Šmit, ne trebaju još i vojnici.

"Mislimo da to nije dobra odluka I treba da razmisle da li njemački vojnici da dolaze pri put od Drugog svjetskog rata treba da kroče na tlo bivše Jugoslavije u Balkana imajući u vidu da su u Drugom svjetskom ratu imali negativnu ulogu", kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Nije jasno uopšte po kom osnovu je BiH tema u Bundestagu, kažu poslanici DNS-a. Poručuju im i da dobro razmisle o slanju njemačkih vojnika jer je Republika Srpska, kako kažu, osjetljiva na slanje bilo kakvih oružanih snaga, njemačkih posebno.

"Moraju da znaju u Bundestagu da su većina građana Republike Srpske antifašisti i da smo mi vrlo osjetljivi po pitanju oružanih snaga, a pogotovo iz Njemačke, jer znamo da je istorija učiteljica života", kaže Aleksandar Glavaš, poslanik DNS-a u NSRS.

To je još jedna besmislica vezana za BiH, stav je analitičara. Pitanje je kažu, da li je BiH uopšte suverena država kada Bundestag o njoj može da raspravlja.

"De jure možda jeste, de fakto sigurno nije jer sutra može neko iz Džibutija da na svom parlamentu povede raspravu i kaže da idemo u misiju u BiH tako da je to jedno bespotrebno, besmisleno, ponašanje koje će doprinijeti komplikovanju u BiH", ističe Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost.

Smetaju Bundestagu kako su naveli i bliske veze i uticaj Rusije na Republiku Srpsku. Tvrde i da se pojedini lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje.

A za sve to glavni su im krivci Milorad Dodik i Dragan Čović.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.