Dom naroda Parlamenta FBiH

Burna rasprava o uvrštavanju u dnevni red Puzigaćine smjene

  • 26.07.2018. 15:36

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH vodili su burnu raspravu o zahtjevu Kluba Srba da se kao druga tačka dnevnog reda sjednice razmatra prijedlog odluke o razrješenju zamjenika predsjedavajućeg Doma Drage Puzigaće (SNSD).

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara tražila je da se smjena Puzigaće razmatra kao pitanje vitalnog nacionalnog interesa, što je izazvalo burnu raspravu delegata. 

Puzigaća je potvrdio da se o njegovoj smjeni odlučuje kao o vitalnom nacionalnom interesu dok je Klub Bošnjaka zatražio autentično tumačenje zakona od Ustavno-pravne komisije. 

Ukoliko većina rukovodstva Doma naroda FBiH kaže da je Puzigaćina smjena pitanje vitalnog nacionalnog interesa, onda odluku o njegovoj smjeni moraju izglasati nadpolovičnom većinom svakog kluba u Domu naroda, što bi moglo značiti da do njegove smjene neće doći jer HDZ BiH, koji čini većinu u Klubu hrvatskog naroda, to neće izglasati. 

Delegat Mile Marčeta rekao je tokom rasprave da smatra da Klub Srba ne postoji, ukazujući da se godinama nije rješavalo pitanje njegove popunjenosti, te da pitanje smjene treba skinuti sa dnevnog reda. 

"Kad je Klub zasjedao, osim ovih pojedinaca koji hoće da ušićare nešto, šta je razlog da se Puzigaća mijenja? Pojedinac može predložiti smjenu, ali pitam kad je Klub zasjedao i donio ovu odluku?", rekao je Marčeta. 

Puzigaća je istakao da se u konkretnom slučaju koriste ustavna ovlaštenja koja je nametnuo visoki predstavnik u BiH. 

"Dva mjeseca pred izbore se mijenjaju pravila. SDP i DF su ranije to predlagali, a ostali nisu htjeli podržati. Međutim, kad je ostalo dva mjeseca i drugi su pristali dati podršku. Zato smatram da to pitanje spada u vitalni nacionalni interes", poručio je Puzigaća.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм