Сњежана Новаковић Бурсаћ

"Самопроглашено Косово не испуњава услове за чланство у Савјет Европе"

  • Извор: СРНА
  • 05.03.2024. 13:41

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и члан делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да такозвано Косово не испуњава услове за чланство у Савјет Европе и навела да ту јужну српску покрајину нису признала два најважнија политичка система за европски континент – Уједињене нације и Европска унија.

- Такође, ни БиХ није признала Косово као независну државу и та се чињеница неће промијенити ни у будућности, управо зато што смо ми у БиХ свјесни чињенице шта би кршење суверенитета било које од чланица УН-а могло значити за мир и стабилност регије и Европе - нагласила је Бурсаћева у обраћању на данашњој сједници Комитета за политичка питања и демократију у Паризу.

Једна од тачака дневног реда био је и захтјев самопроглашеног Косова за пријем у Савјет Европе на бази којег су припремљена два документа – извјештај групе правника које је поводом захтјева именовао Биро Парламентарне скупштине Савјета Европе и додатне информације које је припремила извјестилац Дора Бакојанис.

Кошарац: Српска конструктиван фактор на европском путу БиХ

Кошарац: Српска конструктиван фактор на европском путу БиХ

Током расправе, Бурсаћева је истакла да се на бази ова два документа може закључити да садашња администрација, односно режим у Приштини, као и њихови претходници не поштују међународне уговоре и немају намјеру и вољу предузети конкретне кораке за испуњавање преузетих обавеза у вези са оснивањем Заједнице српских општина.

- Не поштује чак ни домаће пресуде Уставног суда и властито законодавство, укључујући поштивање основних права као што су имовинска права, посебно када је ријеч о земљишту манастира Високи Дечани - подсјетила је Бурсаћева.

Она је нагласила да су примјери незаконитог понашања косовске администрације и директни напади на власничка права, узурпација и отимање приватног власништва у вези са нелегалном експропријацијом земљишта у Лепосавићу и Зубином Потоку.

- Када је ријеч о манастиру Високи Дечани, у извјештају се могло прочитати како приштински режим опструише право на имовину. Такође, може се прочитати и да снаге НАТО-а, односно КФОР-а, чувају тај манастир. То је јединствен примјер у Европи да оружане снаге морају штитити културну баштину под заштитом УНЕСКО - нагласила је Бурсаћева и упитала који је разлог за то, да ли неко мисли да се Високи Дечани, једна од највећих светиња српског народа и православља уопште, мора штитити тешким наоружањем у такозваном мирном окружењу и истинском мултиетничком друштву и да ли постоји сличан примјер било гдје у Европи?

Озваничен почетак изградње нове трасе магистралног пута Гацко-Фоча

Озваничен почетак изградње нове трасе магистралног пута Гацко-Фоча

Бурсаћева је скренула пажњу да извјештај који је припремила група правника не садржи прецизне податке који се тичу кршења основних људских права као што су право на слободу кретања, интегритет и сигурност људи.

Она је навела да мора указати на неке чињенице о општој безбједности српског становништва које нису довољно обрађене у извјештају.

- Једна од тих чињеница које се тичу опште безбједности је и та да српско становништво на Косову, посебно на југу, живи у гету, без основног права на слободу кретања. Током 2023. години на Косову и Метохији је било 179 етнички мотивисаних напада на припаднике српског народа, од чега 14 на тјелесни интегритет уз употребу оружја, ножа или силе, од чега су четири напада била на дјецу - навела је Бурсаћева.

Иако се косовска администрација у разним документима декларативно залаже за поштивање стандарда заштите људских права, темељних слобода и владавине права, указала је Бурсаћева, стање на терену реално осликава стварну намјеру да се они не проводе.

- Тачније, на терену се види велика намјера приштинског режима да ограничи права српског становништва и Српске православне цркве до нивоа директне узурпације имовине, прекида тока новца, директног застрашивања, незаконитог притварања, напада на физички интегритет, а све с циљем елиминације српског становништва са тог дијела властите земље и стварања етнички чисте територије.

Кад се још додају чињенице о покушајима реинтерпретације културне баштине и историје, девастације гробаља и слично - слика постаје неугодна и тужна, али потпунија. Имајући у виду све наведене чињенице, више је него јасно да Косово не испуњава услове за чланство у Савјет Европе - закључила је Бурсаћева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!