За изборе

ЦИК БиХ тражила 17 милиона за куповину опреме

  • Извор: АТВ
  • 27.12.2023. 19:31

ЦИК БиХ, без сагласности оба дома Парламентарне скупштине БиХ, већ је тражила 17 милиона за куповину опреме потребне за изборе, која је предвиђена измјенама и допунама Изборног закона.

Суштина је у томе да се у изборни процес уведу нове технологије, скенери за лична документа, отисак прстију и бројање, као и видео-надзор. Све то је предложила СДА.

Из СНСД-а, кажу да се прво треба отворити питање именовања и политичке припадности чланова ЦИK-а. 

“То нам говори да они већ имају идеју шта хоће, колико то кошта, гдје ће да купе и остало", каже Сњежана Новаковић Бурсаћ, српски делегат у Дому народа БиХ.

“Немогуће је да је ЦИK, која би требала бити независни орган, то није, јер ту сједе људи који су изабрани из различитих политичких партија, нама прича о заштити и легалитету изборног процеса на овај начин", рекао је Мирослав Вујичић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ. 

Ни ХДЗ БиХ неће подржати измјене Изборног закона. За њих је кључни проблем избор хрватског члана у Предсједништва БиХ.

Увођење нових технологија према приједлогу СДА примјењивало би се тек на општим изборима 2026., док би се на наредним локалним изборима спровео пилот пројекат.  

Из Републике Српске и даље упозоравају да се овим измјенама ЦИК-у дају додатна овлаштења и заобилазе се институције. Остају при ставу да се о овако осјетљивом питању не би требало расправљати по хитном поступку.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина