Hrvatski narodni sabor

CIK da povuče odluku, Klub Srba popuniti legitimnim predstavnicima 

  • 07.03.2019. 15:13

Hrvatski narodni sabor pozvao je danas Centralnu izbornu komisiju BiH da povuče "nezakonite i neustavne kriterijume i postupke za popunu nedostajućih mandata" kojima je naknadno popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Iz HNS-a ističu da je CIK BiH ovih dana otišao korak dalje u kršenju ustavnih odredbi i Izbornog zakona BiH, nakon što je usvojio Uputstvo o postupku provođenja posrednih izbora koji, suprotno odluci Ustavnog suda BiH, definiše način popune Doma naroda Parlamenta FBiH, iako je to isključivo nadležnost Izbornog zakona BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH. 

U saopštenju iz HNS-a pojašnjavaju da je i u ovom izbornom ciklusu Klub srpskog naroda ostao nepopunjen, kao što je to bio slučaj i u prošlom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH. 

IZ HNS-a navode da je tokom brojnih sastanaka predstavnika stranaka u BiH iskazano jedinstveno opredjeljenje da se problem nepopunjenosti kluba jednog od konstitutivnih naroda ili kluba ostalih treba svakako riješiti na zadovoljavajući način, a to može biti slično kao u popuni Vijeća naroda u Republici Srpskoj. 

"Stranke HNS-a se zalažu da popuna srpskog kluba treba biti utemeljena na zakonu i to legitimnim predstavnicima srpskog naroda. Neshvatljivo je da OHR i ostali dušebrižnici iz takozvane međunarodne zajednice mirno posmatraju očigledno kršenje Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH kojima je jasno određeno da delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH moraju biti iz reda izabranih poslanika u kantonalnim skupštinama", navode iz HNS-a. 

Napominju da je CIK BiH usvojio "nezakonite i neustavne kriterijume i postupke za popunu nedostajućih mandata" po kojima u Dom naroda ulaze oni koji nisu uopšte izabrani u neku od kantonalnih skupština, te nisu ni bili na listama za izbor delegata za Dom naroda. 

HNS ocjenjuje da Ustav FBiH jasno precizira u članu 8 stav 4 da "delegate Bošnjake, Hrvate i Srbe iz svakog kantona biraju poslanici iz reda tog konstitutivnog naroda u skladu sa izbornim rezultatima u zakonodavnom tijelu tog kantona", a i Izborni zakon BiH u članu 10.11 da "poslanici iz bošnjačkoga, hrvatskoga, srpskoga naroda i reda ostalih u svakoj kantonalnoj skupštini biraju delegate iz svoga konstitutivnog naroda u tome kantonu". 

"Apsurdno je da, uprkos preciznim odredbama Ustava i Zakona, CIK mandate dodjeljuje onima koji nisu izabrani, nisu bili na listama za Dom naroda i koji nisu učestvovali u tom izbornom procesu. Ovakav postupak je u suprotnosti sa osnovnim demokratskim principima izbornog procesa i ne osigurava jedno od osnovnih načela na koja ukazuje i Ustavni sud BiH, a to je načelo legitimnog predstavljanja koje, posebno kroz izbor delegata u Dom naroda, mora biti dosljedno poštovano. Usvojeni kriterijumi otvaraju dodatni prostor za brojne manipulacije na narednim izborima", navode iz HNS-a. 

HNS kategorično osuđuje ovakvo postupanje CIK-a BiH, te ih poziva da povuku nezakonite i neustavne "kriterijume i postupke za popunu nedostajućih mandata". 

"U situaciji kada postoje opstrukcije provođenja odluka Ustavnog suda BiH u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH, zloupotrebe i manipulisanja izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti i izbor nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ovakvi potezi CIK-a BiH stvaraju dodatne tenzije i zabrinutost da legitimna izborna volja građana i konstitutivnih naroda može biti izigrana od strane državnog organa zaduženog za organizovanje i provođenje izbora", saopšteno je iz HNS-a. 

CIK BiH je 5. marta na osnovu ranije usvojenih kriterijuma donio odluku o popuni tri nedostajuća mandata u Klubu Srba, te su mandate dobili Draganu Stevanović *neizabrani kandidat sa liste SDP-a BiH za Skupštinu Kantona Sarajevo(, Nikica Bosnić *neizabrani kandidat Srspke liste za Skupštinu Kantona 10 (i Mladenu Lonić (neizabrani kandidat sa liste SDP-a BiH za Skupštinu Unsko-sanskog kantona). 
 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм