Uvođenje novih tehnologija

CIK testira projekte, mnogi sumnjaju u namjere

  • Извор: АТВ
  • 04.03.2023. 19:20

Centralna izborna komisija pred smjenom testira projekte. Valjda dok još imaju vremena. Rade na uvođenju novih tehnologija u izborni proces.

To se odnosi na korištenje elektronskog sistema za identifikaciju birača, odnosno otiska prsta, te brži prenos rezultata sa biračkog mjesta prema komisijama i CIK-u. 

Mnogi sumnjaju u njihove namjere i u vezi s ovim projektom. Nesumnjivo je da su potrebna određena unapređenja izbornog procesa, ali trenutni saziv i njihove aktivnosti u startu su kompromitovani, poručuje Snježana Novaković Bursać.

“Prvo, oni što to rade nemaju zakonski okvir. Znači, nikakve izmjene i dopune Zakona nisu usvojene, kao što svi znamo. Šta rade i zašto? Mislim, meni u parlamentarnoj proceduri nisu stajale nikakve informacije, ipak sam ja u mandatu, o tome svemu. Tako da, samim tim se svi mogući rezultati toga procesa su upitni”, rekla je Snježana Novaković Bursać, delegat u Klubu Srba u Domu naroda PD BiH.

Nisu kompetentni i duboko su politički involvirani, to ne smije tako da bude, poruka je i hrvatskih predstavnika. Kažu, svaki posao koji oni rade, urade vrlo loše i često su bile vrlo jasne namjere da se utiče na izborni proces. Zato s nepovjerenjem gledaju i na ove aktivnosti.

“I uvođenje ovih tehnologija moraju biti predmet izmjena Izbornog zakona, na kojima će se svakako raditi. Dakle, one bitne izmjene zakona na kojima mi insistiramo, na kojima ćemo raditi koje se tiču ključnih stvari, manjkavosti Izbornog zakona vezano za presude i Ustavnog suda BiH, i međunarodnih sudova, a paralelno s tim i one izmjene koje se često zovu tehničke”, smatra Predrag Kožul, predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH i PD PS BiH.

One se tiču poboljšanja izbornog procesa, njegove transparentnosti. Na izmjenama zakona će se, kažu, raditi, ali ne s ovim sazivom CIK-a. Sasvim je sigurno da njihova smjena uskoro dolazi na dnevni red. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм