Cikotić i OBA znaju kako je u Јužnom Sudanu, a za BiH "neobaviješteni"

  • 24.04.2021. 21:31

Učešće policijskih službenika iz BiH u mirovnoj misiji u Јužnom Sudanu dovedeno je u pitanje zbog samovolje ministra bezbjednosti Selma Cikotića i njegove ocjene da je u toj zemlji pogoršana bezbjednosna situacija. U izjavi za RTRS, šef Policijskog kontingenta BiH u Јužnom Sudanu Dmitar Vračar kaže da svi policajci redovno izvršavaju svoje obaveze i da im bezbjednost nije ugrožena.

Zahtjev za privremenu suspenziju misije stigao je u Predsjedništvo. Kako nam je potvrđeno, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik biće protiv obustavljanja misije. Novi kontingent mirovnjaka uglavnom čine pripadnici MUP-a Republike Srpske.

Selmo Cikotić je samoinicijativno zaustavio slanje novog kontingenta policijaca u mirovnu misiju UN u Јužni Sudan. To je krajnje neozbiljan potez ministra, kažu u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva jer takvu odluku može da donese samo Predsjedništvo. Kako saznajemo, od šest policijaca u novoj rotaciji pet ih je iz MUP-a Republike Srpske. To je bio i razlog zbog kojeg je resorni ministar Dragan Lukač zatražio od Cikotića obrazloženje za obustavljanje misije.

- Tokom priprema za upućivanje posljednje rotacije u navedenu misiju, Ministarstvo bezbjednosti BiH je dobilo informacije da je u Јužnom Sudanu došlo do pogoršanja političke i bezbjednosne situacije što ugrožava bezbjednost upućenih policajaca - navedeno je u dopise Selme Cikotića ministru Draganu Lukaču.

U ekskluzivnoj izjavi za našu televiziju, šef policijskog bh. kontingenta Dmitar Vračar kaže da je svih 14 policajaca u zoni misije bezbjedno i dobrog zdravlja. Ističe, da zbog odluke Ministarstva bezbjednosti nije blokirana samo nova rotacija, već i produžetak mandata postojećim pripadnicima što može dovesti do toga da od avgusta ove godine BiH ostane bez misije u Јužnom Sudanu.

- Bezbjednosna situacija u Јužnom Sudanu se može ocijeniti zadovoljavajućom, kako sam redovno informisao Ministarstvo bezbjednosti. U kontinuitetu od našeg dolaska, od februara od 2020. godine, nisu zabilježene tenzije kršenja prekida vatre, a u pojedinim dijelovima zemlje ima lokalnih tenzija, ali nijednog trenutka nisu dovodena u pitanje bezbjednost i životi naših pripadnika - rekao je Vračar, komandant Policijskog kontigenta BiH u Јužnom Sudanu.

Ministar bezbjednosti nije rekao da je informacije o pogoršanoj bezbjednosnoj situaciji dobio od OBA, te proizilazi da je OBA opseg svog rada proširila i na tu centralnoafričku državu. Nejasno je kako uspijeva da pribavi bezbjednosne podatke o Јužnom Sudanu, a ne može o nestanku oružja iz kasarni u BiH.

Sredoje Nović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije PS BiH za nadzor nad radom OBA, ističe da ne može da vjeruje da smo došli u takvu situaciju, da OBA ko biva zna stanje u Јužnom Sudanu, a ne zna šta se dešava u Bihaću, Tuzli ili bilo kojem dijelu BiH.

- To govori da je riječ o jednoj ozbiljnoj sprezi između Ministarstva bezbjednosti i OBA - naglasio je Nović.

Konačnu odluku o učešću policijskih službenika iz BiH u mirovnoj misiji u Јužnom Sudanu trebalo bi da na narednoj redovnoj sjednici donese Predsjedništvo, čija je to i nadležnost. Osim Sudana, policijski službenici iz BiH od 2000. godine učestvuju u operacijama podrške miru na Kipru, Liberiji, Kongu, Istočnom Timoru i Haitiju.

(RTRS)

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)