Gradonačelnik Istočnog Sarajeva

Ćosić pisao EUFOR-u: Ne pomažete mirnom snu našeg stanovništva

  • Извор: СРНА
  • 18.03.2022. 14:46

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je otvoreno pismo čelnim ljudima EUFOR-a u kome ističe da nema potrebe da na školskim igralištima umjesto razigrane i srećne djece budu prisutni bilo čiji vojnici.

Ćosić je naglasio da su građani Republike Srpske, pa tako i grada Istočno Sarajevo posljednjih nekoliko dana svjedoci sve većeg prisustva snaga EUFOR-a u lokalnim zajednicima, za koje nisu dobile adekvatno obrazloženje, a koje kod stanovništva izaziva osjećaj uznemirenosti, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Narod u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH, još nosi traume iz proteklog građanskog rata koji je unesrećio sve na ovim prostorima i sigurno je da prisustvo bilo kakvih vojnih snaga na ulicama, trgovima, parkovima, dječijim igralištima i u blizini škola ne pomaže mirnom snu našeg stanovništva", istakao je Ćosić.

Ćosić kaže da razumije da je bezbjednost u Evropi narušena tragičnim sukobom u Ukrajini, kao i da su politički odnosi u BiH često zaoštreni, posebno u izbornim godinama, ali ne razumije kako bi mogla da relaksira situaciju demonstracija sile od stranih trupa u jednoj zemlji koja bi trebala da bude suverena.

On je rekao da cijeni doprinos EU, odnosno EUFOR-a/Operacije Altea u procesu izgradnje bezbjednog i stabilnog okruženja nakon građanskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine, ali da u kontekstu aktuelnih dešavanja želi da uputi nekoliko dobronamjernih sugestija.

On je naglasio da riječ "rat" na ovim prostorima ima specifičnu težinu zbog burne prošlosti i ona se upravo zbog toga u Republici Srpskoj i gradu Istočno Sarajevo danas ne izgovara.

"Nju izgovaraju neki drugi, konkretno bošnjačka politička elita, vjerovatno želeći na taj način da izazove reakciju međunarodne zajednice s ciljem ostvarivanja svojih nerealnih i po cijelu BiH pogubnih političkih ciljeva", kaže on.

Ćosić napominje da nema namjeru, a ni mogućnost da utiče na djelovanje snaga Eufora u BiH, ali ima potrebu i obavezu kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva da ih zamoli da ne budu dio te propagande i veoma opasne političke igre bošnjačkog političkog vrha.

"Pozivam vas i vojnike međunarodnih snaga u BiH da kada god želite, u slobodno vrijeme, skinete uniforme i dođete u Istočno Sarajevo, budete naši gosti, popijete kafu i porazgovarate sa našim ljudima", poručio je Ćosić i dodoa da će se uvjeriti da ljudima u Istočnom Sasrajevu i Republici Srpskoj nije na umu bilo kakav rat, već normalan život i razvoj u miru i slobodi.