Gradonačelnik Istočnog Sarajevo

Ćosić: Visoko je dokaz progona Srba sa područja FBiH

  • Извор: СРНА
  • 21.07.2023. 13:44

Gradonačelnik Istočnog Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je danas da je 1991. godine u Visokom živjelo više od 12.000 Srba, a da današnjih 30 srpskih domaćinstava svjedoči o progonu srpskog naroda sa područja FBiH.

On je rekao da je strah za bezbjednost bio jedan od ključnih razloga odlaska Srba sa ovih prostora.

"Srpski pravoslavni narod je živa crkva. Ta živa crkva se danas sabrala ovdje oko Hrama Svetog Prokopija, da na taj način pokaže da smo živi, bez obzira što nas nema na ovim prostorima", rekao je Ćosić novinarma u Visokom, gdje je prisustvovao obilježavanju slave Hrama Svetog velikomučenika Prokopija i 166 godina njegovog postojanja.

On je napomenuo da povratnici u Republici Srpskoj žive bezbrižno, dok se Srbi u FBiH vraćaju samo u vrijeme nekih velikih praznika, kako bi na taj način očuvali tradiciju.

Željko Lukić, Visočanin, koji danas živi u Americi, kršten je u Hramu Svetog Prokopija, pa je danas planirano došao na slavu Hrama.

"Mnogo mi znači što sam danas ovdje i emotivan sam", rekao je Lukić, koji je i nosio prvi bajrak u litiji.

Drugi barjak nosila je Slađana Lukić, a treći Miloš Ćurić.

Obilježavanju su prisustvovali i glavni imam Midžilisa islamske zajednice Visoko Midhat Čakalović i načelnik opštine Mirza Ganić.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм