Lider HDZ-a

Čović: SDA je izigrala sve dogovore

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2022. 18:59

Jedan narod već tri puta bira dva člana Predsjedništva BiH, a ima namjeru da to učini i četvrti put. SDA je izigrala sve dogovore, tvrdi lider HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda. Dragan Čović kaže da je svaki od deset prijedloga njegove stranke odbijen. I u slučajevima kada su bili vrlo blizu dogovora oko Izbornog zakona, kaže, SDA bi to uništila. Tako je i pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa Kluba delegata bošnjačkog naroda za Čovića očekivan potez.

"Od 16 povučenih vitalnih nacionalnih interesa u ovom Parlamentu 14 ih je podnio Klub bošnjaka i očekivana je bila taktika. Za 15 do 20 dana da će to opet doći na sjednicu Doma naroda u ovom obliku, kada ćemo opet raspravljati o ovome svemu. Znači kupuje se vrijeme", rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PD PS BiH i lider HDZ-a.

Čović smatra da, u ovom trenutku, ne postoje formalno-pravni uslovi za održavanje opštih izbora i da je HDZ predložio izmjene Izbornog zakona po hitnoj proceduri, jer je SDA izigrala sve pregovore i sporazume.

Ukoliko se komisija za usaglašavanje o ovom zakonskom prijedlogu, koju čine Bakir Izetbegović, Bariša Čolak i Sredoje Nović, ne usaglasi u roku od pet dana, prijedlog zakona će biti upućen na Ustavni sud BiH na konačno odlučivanje.

Izetbegović je danas za govornicom branio Željka Komšića i način njegovog izbora, tačnije, to što je izabran kao hrvatski član Predsjedništva glasovima Bošnjaka.

"Čović i ja imamo očigledno različita viđenja šta je to legalni predstavnik. Za mene je gospodin Komšić legitimni predstavnik. Legitimno je izabran u skladu sa Ustavom i zakonom. Zašto mi tu kvadraturu kruga nismo uspjeli riješiti? ja sam dakle pristao da je pokušam riješiti. Nisam uzeo obavezu da ću je riješiti", kaže Izetbegović.

Očito je da bošnjačka strana opstruiše Izborni zakon, tvrdi srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da bi oni opet da biraju "svog tipa" u Predsjedništvo, umjesto "legitimnog Hrvata".

"To je osnovno što vidim ovdje. Dakle, danas, kada se već držimo do izjava, vidimo da nije bilo gospodina Komšića, on je imao neka preča posla. Ja nemam ništa protiv da se izbori provedu sutra. Moja partija i ja smo spremni za još jednu pobjedu“, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dok Bošnjaci i nisu rječiti o Prijedlogu izmjena izbornog zakona, Srbi i Hrvati tvrde da nije štetan po vitalni interes nijednog naroda. Problem je u SDA i Bošnjacima, ocjenjuje srpski delgat Dušanka Majkić. Kaže, u BiH su neki ugroženi, a drugi "ravnopravniji od drugih i ne žele da to izgube". 


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм