Dragan Čović

U Brisel ne idem sa dva bošnjačka člana Predsjedništva

  • Извор: СРНА
  • 10.06.2022. 15:37

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je Briselu poručio da neće doći da sjedi u istoj dvorani sa dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH, niti će staviti potpis na bilo kakav dokument sa dva bošnjačka člana Predsjedništva.

Odgovarajući na pitanje da li u nedjelju putuje u Brisel, Čović je rekao da je sve još u pregovorima.

- Zavisi ko će biti pozvan, u jednoj varijanti rečeno je da će biti pozvani svi predsjednici stranaka u parlamentu BiH, odnosno da je to ideja, pa potom da će biti pozvana tri člana Predsjedništva BiH. Јa sam vrlo jasno rekao da neću sjediti u istoj dvorani gdje sjede dva bošnjačka člana Predsjedništva i da neću staviti potpis na bilo kakav dokument sa dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH - rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

On je poručio da je HDZ BiH i HNS dobio odluku Ustavnog suda BiH koja jasno govori da pitanje Izbornog zakona BiH nije pitanje vitalnog interesa bošnjačkog naroda.

- U iduću srijedu imaćemo sjednicu Doma naroda i to će biti prva tačka. Uvjeren sam da će to proći. Odluka Ustavnog suda jasno govori o poziciji legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Stavili smo ad akta želje nekih da pričaju o građanskoj državi i transformaciji BiH u kojoj će se ugasiti puni nivo vlasti, a nama zamjeraju kada govorimo o transformaciji BiH u skladu s Ustavom - naveo je Čović.

Komentarišući odluku američke administracije da na crnu listu stavi predsjednika Federacije i potredsjednika HDZ-a BiH Marinka Čavaru, Čović je rekao da je HDZ BiH dao jednoglasnu podršku radu predsjednika FBiH koji štiti Ustav i zakone FBiH.

- Čuvao je FBiH da funkcionše kao normalniji dio institucija BiH. To je potpuno pogrešno izabrana osoba kada govorimo o antidejtonskom i antiustavnom djelovanju - rekao je Čović.


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм