Sporan i izbor delegata Doma naroda FBiH

Čović za propast pregovora optužuje SDA: Postavljaju uslove, pored onih dogovorenih

  • Извор: АТВ
  • 21.03.2022. 19:20

Tačku na pregovore oko izborne reforme, između ostalog, stavila je priča oko izbora delegata Doma naroda Federacije. Dragan Čović za propast pregovora optužuje SDA. Crvenu liniju su, tvrdi, prešli kada su počeli da postavljaju nove uslove, mimo onih dogovorenih.

Ovo je, poručuje Čović, rušilačka akcija SDA kojom se želi napraviti BiH bez Hrvata kao konstitutivnog naroda.

"Postavili su svoje uslove i kada smo dobar dio tih uslova koji su oni postavili u Federaciji na neki način prepoznali kao i moguće rješenje za čitav problem, oni su sinoć postavili nove uslove na kojima smo mi ostali vrlo čvrsti da se ne može razgovarati o ustavnoj poziciji zakonodavne vlasti, znači pozicije Doma naroda u FBiH i vrlo jasno kazali da to nisu teme za pregovore kada su u pitanju Hrvati i na tome smo se razišli", kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Opozicionari u Srpskoj su brže bolje potrčali da kažu kako ova situacija odgovara SNSD-u. Neuspjeh pregovora je pokazao gdje leži problem u BiH i on se ne zove ni Milorad Dodik ni Republika Srpska, poruka je srpskog člana Predsjedništva BiH. Opet se, kaže potvrdilo i to da stranom faktoru ovdje nije mjesto. 

"Opet su rekli da nešto Milorad Dodik uživa u tome. Ne uživam ja u tome. To je samo pokazatelj BiH neuspješne, propale zemlje koji neće da odustanu i čak ni stranu akteri kojima je savršeno jasno. Do sad je igrala neka uloga tog pritiska koji je dolazio indukovan sa strane, dolaze neke izaslanici, itd. Međutim, to očigledno više ne igra. Vjerovatno će izbori biti raspisani i to neće biti sporno, moraće se na njima učestvovati, ali oni neće riješiti ništa kako oni to misle, daće novi legitimitet", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Propali pregovori su opet pokazali da je problem u Federaciji, jasan je Nebojša Radmanović. Ukazuje na to, da su ove pregovore trebali da vode domaći političari, a ne uz posredstvo stranaca. 

"Dakle, nije riješen problem ravnopravnosti unutar Federacije ni kada je u pitanju izbor člana predsjedništva, pogotovo iz hrvatskog naroda, nije došlo do bilo kakvih popravki u Domu naroda Federacije, za šta smo bili zainteresovani i mi iz Republike Srpske iako u ovoj fazi nismo učestvovali", kaže Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Oko Izbornog zakona u zgradi delegacije EU u Sarajevu, šest stranaka iz Federacije pregovarale su četiri dana. I ponovio se scenario iz Neuma. Čim su se dogovoru približili, sve je palo u vodu. Razočarani su i strani medijatori. To su i priznali, naglasivši da su političari iz Federacije ovim neuspjehom pokazali da nisu spremni za ulazak u EU.

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.