Састанак

Цвијановић и Бећировић са аустријском министарком: Подршка БиХ на европском путу

  • Извор: АТВ
  • 30.11.2023. 18:56

Чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељка Цвијановић примили су данас у Сарајеву савезну министарку Републике Аустрије за ЕУ и уставна питања Каролине Едштадлер.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност Аустрији на континуисаној подршци БиХ на њеном европском путу и у додјељивању кандидатског статуса за чланство у ЕУ, као и снажном залагању за могућност отварања преговора с ЕУ. Нагласили су посвећеност испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и реформским процесима ка европском путу земље, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Разговарано је о даљем унапређењу веома добрих и пријатељских билатералних односа БиХ и Аустрије, посебно економске и трговинске сарадње.

Додик: Кисинџер био човјек визије и разумијевања истинских процеса

Додик: Кисинџер био човјек визије и разумијевања истинских процеса

Истакнуто је да је на економском плану Аустрија један од највећих и најзначајнијих трговачких, и инвестиционих партнера у БиХ и изражено је увјерење да ће економска сарадња бити и даље унапређивана.    

Разговарано је о даљем споразумном регулисању билатералних односа двије земље. 

Истакнута је опредијељеност за јачање регионалне сарадње и учешће у регионалним иницијативама.

Вишковић: У Будимпешти договорен наставак реализације три пројекта

Вишковић: У Будимпешти договорен наставак реализације три пројекта

У том смислу аустријска министарка је изразила очекивање да ће БиХ бити активно укључена у координацију приоритета и програма предсједавања Стратегијом ЕУ за дунавски регион ЕУСДР, схватајући то као начин подршке интеграционим процесима БиХ, јер БиХ од Аустрије преузима предсједавање у мају 2025. године. 

Чланови Предсједништва БиХ захвалили су Аустрији на свеукупној билатералној и мултилатералној помоћи коју континуисано пружа БиХ Састанку ће у име предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића присуствовао савјетник Вања Филиповић.

Пратите нас и путем Вибера