Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Inicijativa o rezoluciji - politika bošnjačke komponente predvođene SDA

  • Izvor: Srna
  • 23.06.2022.15:02

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je inicijativa da Generalna skupština UN donese rezoluciju kojom bi bilo osuđeno "negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH", politika koju vodi bošnjačka komponenta kroz politiku SDA i druge pridružene partije.

Cvijanovićeva je rekla da te partije pokazuju vrlo malo sposobnosti za zajednički život i budućnost koja će obuhvatiti sve, a ne samo jednog, te da na svaki način se nastoji ocrniti Republika Srpska.

Ona je rekla da ovakve inicijative BiH vraćaju nazad i ne dozvoljavaju da se ide naprijed, te da pokazuju i odražavaju različite stavove.

Cvijanovićeva je naglasila da se u BiH mnogo toga radi silom, te da bavljenje istom temom ne dozvoljava da se zakorači u bolju, stabilniju i jednostavniju budućnost.

"To pokazuje stanje u okviru BiH, koju mi sada posmatramo kroz neku globalnu sliku šta se to negdje dešava. Puno bi bolje bilo da smo svi u BiH okupljeni oko zajedničkih inicijativa", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je bolje da se sjedne i dogovara o mnogim stvarima, kao i da bi bolje bilo da se razgovara o trasiranju zajedničkog puta i razvoja.

"Bolje bi bilo da smo sjeli i razgovarali na koji način da jedni drugima ne remetimo ekonomske i privredne planove. Nažalost, sve do sada je bilo u funkciji da se remeti ono što želi Republika Srpska", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se u BiH ne poštuju nikakve procedure niti zauzimanje zajedničkih stavova, što bi, kako je rekla, trebalo da bude pretpostavka da se uputi bilo kakva inicijativa ili zagovara neki stav u inostranstvu.

Cvijanovićeva je ocijenila da su u ovoj situaciji i druge države pokazale svoj nedosljedan odnos prema BiH.

"Ne govorim samo o onima koje su vezane za Generalnu skupštinu i UN, nego i za neki uži teren kada je u pitanju EU", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Vlasenici gdje se sastala sa opštinskim rukovodstvom.

Cvijanovićeva je zaključila da se uporno i iznova pokušava praviti nered i nerazumijevanje, umjesto da se ide ka pravljenju bolje budućnosti.

Prema pisanju medija, grupa "Bosanaca i Hercegovaca" i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom "Radna grupa za BiH" zatražila je od Generalne skupštine UN da donese rezoluciju kojom bi bilo osuđeno "negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH".

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je Generalnu skupštinu UN da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, "osuđuje genocid u Srebrenici", jer o tome u BiH ne postoji konsenzus.