Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Очекујем подршку у парламенту Српске, Бећировић да научи лекцију

  • Извор: СРНА
  • 11.10.2023. 14:44

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да очекује од Народне скупштине Републике Српске да стане уз српског члана Предсједништва БиХ у ситуацији прегласавања од друга два члана и покретању виталног ентитетског интереса, те поручила да ни Денис Бећировић ни било ко други не може представљати цијелу БиХ и да ће научити ту лекцију.

"Ићи ћу у Народну скупштину вјероватно негдје око 20. октобра, знајући какви су рокови за покретање процедуре. Очекујем од Народне скупштине да стане уз оно што је одлука српског члана Предсједништва БиХ у ситуацијама када смо прегласани", рекла је Цвијановићева новинарима коментаришући јучерашњу сједницу Предсједништва БиХ и прегласавање од друга два члана.

Цвијановићева је рекла да су на дневном реду биле двије проблематичне тачке, од којих је једна подразумијевала други круг гласања по тачки коју је раније делегирао бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

Каран: Додик и (правично) суђење у БиХ за кривично дјело поступања по Уставу

Каран: Додик и (правично) суђење у БиХ за кривично дјело поступања по Уставу

Она је истакла да се у Предсједништву БиХ показује упорна тенденција да се одређене ствари доносе прегласавањем, те да се не уважава чињеница да Предсједништво када доноси колективну одлуку мора имати сагласност сва три члана, наводећи да ни Бећировић ни било ко други не може представљати цијелу БиХ.

"Једном ће научити ту лекцију, за сада је довољно да идемо на Народну скупштину Републике Српске", нагласила је она.

Говорећи о приједлогу закона о транспорту природног гаса, регулатору и унутрашњем тржишту у БиХ, који је предложио Бећировић, а који је Предсједништво усвојило јуче прегласавањем Цвијановићеве, она је рекла да није било могућности да покрене вето по тој тачки, јер се не ради о питању спољне политике, али и да постоје други механизми да се прегласавање заустави.

Шеранић: У БиХ само траже разлог да не буде одобрен пројекат Српској

Шеранић: У БиХ само траже разлог да не буде одобрен пројекат Српској

"Мислим да је то популистички приступ у којем неко жели да се идентификује као предлагач нечега, а опет зна да ће то доживјети неуспјех. Ја бих ишла другим путем, предложим оно што ће гарантовати успјех свима, а не да одмјеравам своје мишиће краткорочно на једној сједници Предсједништва, а знам да за тако нешто треба широки консензус којег нема", закључила је Цвијановићева.

Она је истакла да у БиХ треба градити консензус да би се ствари прихватале, а не показивати и водити популистичку политику која служи за једнодневну употребу.

Бошњачки и хрватски члан Предсједништва Денис Бећировић и Жељко Комшић јуче су усвојили закључак у којем се наводи да је неопходно да се, "с циљем досљедне имплементације начела правне сигурности и владавине права, смјеста прекине са ултиматумима, сепаратистичким политикама и нападима на `државу БиХ` и њене институције".

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић најавила је покретање виталног ентитетског интереса након што је прегласана на сједници Предсједништва у вези са приједлогом закључка поводом, како је неведено, ескалације напада органа Републике Српске на темељне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.