Predsjedavajuća Predsjedništva BiH

Cvijanović: Presuda Drekoviću još jedan dokaz besmisla BiH

  • Извор: СРНА
  • 17.05.2023. 18:23

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da je današnja sramotna oslobađajuća presuda ratnom komandantu 4. korpusa takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću još jedan dokaz besmisla BiH, kao i licemjernih floskula o pomirenju i zajedničkoj budućnosti kojima se rasipaju domaći i strani akteri u BiH.

"Još jedan poraz pravosuđa u BiH za čije sramno djelovanje će faktura na kraju biti ispostavljena BiH od koje nas ovakvim odlukama nepovratno odvraćaju", rekla je Cvijanovićeva reagujući na oslobađajuću presudu Drekoviću.

Ona je naglasila je ovo još jedna sramna presuda Suda BiH, još jedan zločin nad Srbima za koji niko nije odgovoran i još jedna uvreda za porodice žrtava koje ni nakon 28 godina od zločina nisu dočekale pravdu.

Nekadašnji komandant Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiz Dreković oslobođen je danas u Sudu BiH prvostepenom presudom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Dreković da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima, u kojem je petnaestogodišnje dijete ubijeno, više djece i odraslih teže i lakše ranjeno, a više objekata razoreno.

Pratite nas i putem Vibera