Posjeta SAD

Cvijanović: Srbi u Nort Portu čuvaju tradiciju, kulturu i običaje

  • Извор: АТВ
  • 05.02.2023. 08:05

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je u američkom gradu Nort Port na Floridi, gdje je posjetila Srpski festival, da je uvijek lijepo vidjeti Srbe koji daleko od otadžbine, ali sa njom u srcu, čuvaju svoju tradiciju, kulturu i običaje.

"Nort Port je danas centar srpske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama", navela je Cvijanovićeva.

Ona je objavila na Instagramu da je Srpski festival tradicionalna manifestacija koja svake godine na Floridi okupi veliki broj naših sunarodnika.

"Drago mi je što sam pozvana da prisustvujem ovom sjajnom događaju i što sam imala priliku da uživam u domaćoj hrani, muzici i folkloru, ali prije svega druženju sa našim ljudima", navela je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila sveštenstvu i sunarodnicima na divnom dočeku na Srpskom festivalu u Nort Portu.

Cvijanovićeva je, nakon obraćanja okupljenima na Srpskom festivalu, navela da je da je obaveza institucija Republike Srpske da vode računa kako o ljudima o Srpskoj, tako i o onima koji žive izvan nje.

"Ono što me je posebno obradovalo, što je svaki naš čovjek sa kojim sam imala priliku da razgovaram na Floridi rekao da svi zajedno treba da čuvamo Republiku Srpsku", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je u svojim prethodnim mandatima - kao predsjednik Vlade Srpske, predsjednik Republike i sada kao srpski član Predsjedništva BiH, uvijek koristila svaku radnu posjetu da posjeti srpsku zajednicu u inostranstvu, te istakla da je Crkva važan stub identiteta srpskog naroda.

"Preko Crkve ostvarujemo kontakte sa našom zajednicom i zajedno pokušavamo da pošaljemo dobre poruke, a takva je i ova poruka da bez obzira gdje živjeli naši ljudi, oni su dio Republike Srpske, našeg nacionalnog korpusa, koji čuvaju svoju vjeru, tradiciju, kulturu, dakle zajedno sa Crkvom rade na očuvanju identiteta", dodala je Cvijanovićeva, prenijela je Srna.

Cvijanovićeva je u obraćanju okupljenima na Srpskom festivalu poručila da će vlast u Republici Srpskoj čuvati Republiku, da će ona biti mirna, stabilna, otvorena za svakoga ko želi u njoj da živi, nikada ne zaboravljajući ko su Srbi koji žive izvan Republike Srpske.

"Hvala svim onima koji su se borili za slobodu i svim našim ljudima koji predstavljaju srce Republike Srpske. Došla sam ovdje da vam kažem, kao što naše srce kuca za sve naše ljude koji žive u Srpskoj, jednako tako kuca i za sve naše ljude koji žive izvan Republike, a vole svoju Srpsku i znaju koliko je važno da ona bude mirna i stabilna", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila folklornim klubovima koji čuvaju i njeguju tradiciju, kao i sveštenstvu koje, kako je istakla, predstavlja stub okupljanja, te za gostoprimstvo.

"Držite se svoje crkve. Budite zajedno svi, čuvajte se i za budućnost", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da joj je drago što srpska djeca u ovom američkom gradu govore srpski jezik, dodajući da to znači da Srbi koji žive u SAD u svojim porodicama njeguju sve ono što je važno.

"Da znamo ko smo, šta smo, odakle smo i šta želimo biti u budućnosti. Budite dobri građani države u kojoj živite, ali uvijek u svom srcu nosite Republiku Srpsku i nikada ne zaboravite da i njeno srce kuca za svakog našeg čovjeka", poručila je Cvijanovićeva.

Srpskom festivalu u Nort Portu su prisustvovali i šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić i ambasador BiH u SAD Bojan Vujić.

Cvijanovićeva boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je prisustvovala Nacionalnom molitvenom doručku.