Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Странци не могу да се одвоје од колонијалне управе

  • Извор: РТРС
  • 25.04.2024. 20:33

Кристијан Шмит је наметањем Изборног закона покварио атмосферу коју смо имали у БиХ, те показао непоштовање према домаћим институцијама, али и према напорима Европске уније, рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

"Шмит је покварио напоре да се заједно договарамо, крећемо и извршавамо одређене ствари, да у коначном формалном смислу помјеримо границе ка ЕУ“, истакла је Цвијановић.

Она је додала да је Шмит учинио, како српски, тако и хрватски народ незадовољним, а што се тиче Бошњака, као и њихових политичких представника, да они очигледно подржавају то да неко други ради њихов посао.

"Бошњаци не желе да се договарају на домаћем плану, а тако отварају странцима пут за интервенцију. Мислим да је то велика несрећа за БиХ, прво то да имате неког, ко и даље мисли, упркос томе што га демантује Анекс 10 Дејтонског мировног споразума, да има било каква права да намеће законе, а друго да има оних који њега 'гурају', који заиста желе да прикажу такву слику, да БиХ не може да функционише сама, те да је потребна асистенција те врсте“, додаје она.

"Муслиманска страна брани Дејтонски споразум да би га срушила, а не да би га одржала“

Истиче да то није асистенција, него одмагање, односно ускраћивање и помоћи и свега.

"Препознајемо ми оне, који, свађају људе на овом простору, долијевају уље на ватру. Један такав примјер је и амерички амбасадор Мајкл Марфи, којем се сви проблеми зову Милорад Додик. То првенствено показује непрофесионалан, али и антидипломатски приступ. За све оно у чему су и они допринијели да данас живимо овако, њима је лакше да имају некога да оптуже“, наводи Цвијановић.

Додаје да они не могу да се одвоје од нечег што се зове колонијална управа.

"Ви овдје кршите демократска права народа, народа који бира своје представника, а онда ти представници извршавају своје политике. Такво уплитање у БиХ, какво они раде, је катастрофално за ове просторе, ово што они раде нас води у амбис и плашим се да се из тог тешко можемо извући“, наводи Цвијановић.

Одгођено гласање о резолуцији о Сребреници

Одгођено гласање о резолуцији о Сребреници

Данас, како она додаје, у Парламентарној скупштини, постоје странке које могу да стану иза свог политичког договора.

"Што се тиче тројке, мислим да су они поприлично уплашени за своју позицију те да примијете да не уживају толику подршку народа. Њихова највећа бољка, јесте поданичка прича, што је заиста трагично, како за њих, тако и за БиХ“, наводи Цвијановић.

Цвијановић додаје да Република Српска и њени представници власти увијек промовишу договор између Срба, Хрвата и Бошњака.

"Странци не могу да намећу законе, нису легитимни предлагачи. Како год да је формирана власт, ви сте у позицији да управљате процесима, онда то и радите заједно са својим политичким колегама“, закључује Цвијановић.

Лажи и тензије из ФБиХ - дио хибридног рата против Српске

Српски члан Предсједништва изјавила је да се из ФБиХ стално пласирају лажи и праве тензије са намјером да то буде једна од полуга у хибридном рату против Српске, а што је поготово видљиво у сусрет гласању о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Цвијановићева је указала да из политичког Сарајева користе све институционалне ресурсе да би причали и радили против Републике Српске.


Вучић: Борба Србије против резолуције о Сребреници произвела велику нервозу

Вучић: Борба Србије против резолуције о Сребреници произвела велику нервозу

Она је подсјетила да је министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез причао бајку о такозваним камповима у Српској, па се о томе ућутао, а, осим њега, то је чинио и министар унутрашњих послова Рамо Исак, као и разна удружења.

Цвијановићева је навео да су Еуфор и друге безбједносне агенције демантовале такве ствари у небројено много случајева.

"Из политичког Сарајева призивају сваки дан неког високог представника да реагује и да некога овдје дисциплинује. Онда се окупљају уз врло непримјерене повике који су прилично ратнохушкачки. Никада не добију пацку или опомену од западних земаља. Они ћуте, они се њих, у ствари боје", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је оцијенила да је очигледно да се у оквиру бошњачке политике храни огромна мржња према Републици Српској, Србима, према Србији и функционерима из Србије и Српске.

"Та мржња зна се показати повремено и према хрватским представницима", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да чека информацију од Министарства одбране у Савјету министара о вехабијама које су наводно у обукама користиле касарне Оружаних снага БиХ, имали одобрење Министарства и пуцали на војном полигону код Мостара, као и да ће ово питање на њен захтјев бити једна од тачака на сједници Предсједништва БиХ.


Амиџић: Конаковић да се бави тим што га доводе у везу с нарко картелом, а не Додиком

Амиџић: Конаковић да се бави тим што га доводе у везу с нарко картелом, а не Додиком

Цвијановићева је нагласила да неко ко је надлежан треба да одговори да ли су ове информације тачне и подсјетила да Оружане снаге БиХ представљају заједничку ствар.

"Видјела сам у медијима да се ово питање протеже данима, да се повезује са одређеним проблематичним људима и хоћемо да знамо како су добили могућност да користе оно што је ресурс који треба да користе Оружане снаге или полицијске снаге, како ви можете доћи, а вас неко повезује са вехабијама", указала је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласила је да од Хелеза, који све коментарише, очекује да прокоментарише и ово што је из његовог домена.

Цвијановићева је рекла да су грађани узнемирени када се дешавају ствари као та са вехабијама, као и да је Хелез испродуковао много тога настојећи да узнемири јавност, да баци љагу и да створи погрешну слику о Српској.

Она је истакла да Хелез спомиње само Републику Српску, а није у стању да уради ништа што је његова прописана обавеза, те констатовала да од колега из политичког Сарајева препознаје чињеницу да се најмање баве својим послом.

"Они ресурс који су добили, а то је Министарство или нека агенција, или дирекција или било какав други организациони облик, они те ресурсе користе да би причали и радили против Републике Српске", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да Рамо Исак најавом протеста у Зеници због изјава предсједника Српске Милорада Додика жели да скрене пажњу са дешавања у вези са полицијским структурама у ФБиХ.


Полиција ”чешља” Џудо савез Републике Српске

Полиција ”чешља” Џудо савез Републике Српске

Цвијановићева је подсјетила да су се у Сарајеву дешавале врло ризичне и проблематичне ствари у безбједносном смислу - од пуцњава, до убијања и рањавања.

"Очито да није кадар да оно што му је повјерено као задатак реализује на адекватан начин и онда му треба та нека јавност, шаље нам слике из теретане", рекла је Цвијановићева.

Она је указала да бошњачки члан Предсједништва БиХ своје састанке и ресурс који има користи да 562 пута спомене Милорада Додика, 895 пута спомене Српску и 1.500 пута како Српска ради ово или оно.

"Прилазимо неким стварима које су неки потенцијални проблем на различите начине. Ја прилазим на начин да требамо сјести и договарати, да требамо све релаксирати овдје и да оно што договоримо буде матрица за наше кретање", нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.