Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Уколико буде покренута процедура за смјену Вујића, увјерена сам да ће парламент Српске стати у његову заштиту

  • Извор: СРНА
  • 13.03.2024. 14:16

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је колегама из ФБиХ да би, прије него што завире у туђе двориште, требало прво да почисте сопствено.

Цвијановићева је рекла за Срну да је позивање на смјену амбасадора БиХ при УН у Женеви Бојана Вујића због изношења чињеница на које је својевремено упозоравао, између осталих, и британски Би-Би-Си и други западни медији, онога што су пласирале обавјештајне службе, као и извјештаја разних института који се баве безбједношћу, бесмислено, лицемјерно и унапријед осуђено на пропаст.

„Нисам примјетила да је било ко из ФБиХ дигао глас када су МИП и Стална мисија при УН-у учествовали у фалсификовању документа који је на моју адресу послао генерални секретар УН-а. Исто тако ћуте и када се сарајевски амбасадори незаконито изјашњавају у УН и другим организацијама, не питајући за мишљење Предсједништво које је једино надлежно за креирање спољне политике БиХ“, подсјетила је Цвијановићева.

Цвијановић: Унилатерално дјеловање Лагумџије - циљ обрачун са Српском

Цвијановић: Унилатерално дјеловање Лагумџије - циљ обрачун са Српском

На питање да прокоментарише изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да амбасадор Вујић, након обраћања на сједници Савјета за људска права УН, треба сам да поднесе оставку због, како је рекао, неистинитих и неутемељених изјава о БиХ, а ако то не учини биће покренута процедура његове смјене, Цвијановићева је истакла да је очигледно да хајка на амбасадора Вујића није ствар принципа, већ жеље да се угуши глас оних који јавно говоре о џихадистичкој пријетњи у БиХ.

„То што је за поједине у БиХ спрега исламског тероризма и бошњачке политике непријатна и непожељна тема, то не значи да ће о томе ћутати и кадар из Републике Српске. Уколико, ипак, буде покренута процедура за Вујићеву смјену, увјерена сам да ће Народна скупштина Републике Српске стати у његову заштиту“, нагласила је Цвијановићева.

У Женеви се од 26. фебруара до 5. априла одржава 55. редовна сједница Савјета за људска права УН, а у оквиру дијалога о заштити људских права и основних слобода у сузбијању тероризма говорио је амбасадор Вујић, који је указао да су, чак и док БиХ ради на приступању ЕУ, западне владе примијетиле да је она и даље кључни извор терористичких пријетњи.

Пратите нас и путем Вибера