Састанак у Лакташима

Да ли документи представљају договор и заједнички став?

  • Извор: АТВ
  • 20.01.2024. 19:04

Договор око многих питања је постигнут. Састанак у Лакташима био је један од продуктивнијих састанака, оцјена је лидера СНСД-а. Милорад Додик каже да је најважније да се имплементира оно што је договорено о Изборном закону.

Да се у Дому народа гласа против недавно усвојеног у Парламенту и да се врати у редовну процедуру, да листе буду затворене, да цензус износи 4 одсто за локане, а 5 одсто за опште изборе, да мандат припада странци како би се онемогућила политичка корупција, али и да се уведе механизам обавезног гласања, а они који не буду гласали имаће казну која ће ићи у фонд ентитета. 

"Треба рећи да већ дуго ради интерресорсна радна група која се бави изборима тако да је то у већини спремљено треба само да се уграде ове ствари које смо ми договорили", каже Додик. 

А шта је за Елмедина Конаковића договор није јасно. Већ други дан промијенио је плочу. Тврди како документи не представљају заједнички став него само промишљања која нису прихваћена. 

"Нечије промишљање, размишљање, неко сјео себи мало конципирао, писао шта је мислио", рекао је Елмедин Конаковић, предсједник НиП-а.

А управо је проблематично то што они један дан мисле једно, а други причају већ нешто потпуно друго. Оправдано је каже Милорад Којић, сумњати да су представници „тројке“ након састанка, имајући у виду овакве иступе, ишли на консултације по страним амбасадама. 

"Очигледно да се обављају неке консултације касније у амбасадама и да Бошњацима то није ништа ново, да кажу знате јесмо се ми то јуче договорили, али данас то више не важи или нисмо на тај начин причали да је то некакав оквир", каже Милорад Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ. 

И то не би било ништа ново. Договор треба да да наду да се лидери ипак могу договорити да БиХ  може без страног интервенционизма кренути даље у договор и око Изборног закона, Уставног суда, али и свих кључних питања о којима треба да се разговора, и која требају у парламентарној процедури, кроз законска рјешења да буду усвојена, јасни су у Српској.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.