Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH 

Da li postoji Aneks sedam?

  • 25.08.2019. 21:48

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH upozorio je u pismu ambasadorima zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma da bi smještanje migranata u srpsko povratničko selo Medeno Polje u opštini Bosanski Petrovac predstavljalo direktno kršenje Aneksa sedam ovog sporazuma i sprečavanje povratka i ostanka.

U pismu se podsjeća da se Aneksom sedam, koji se odnosi na povratak, sve strane nedvosmisleno obavezuju da preduzmu sve neophodne korake za sprečavanje aktivnosti koje bi ometale ili sprečavale povratak i ostanak izbjeglih lica, te da stvore političke, ekonomske i društvene uslove koji doprinose dobrovoljnom povratku i harmoničnoj reintegraciji izbjeglica.

Odbor ukazuje da treba zaboraviti Aneks sedam, ukoliko Vlada Unsko-sanskog kantona u Medeno Polje smjesti migratne iz afro-azijskih zemalja, jer će u tom slučaju srpski i bošnjački povratnici napustiti Bosanski Petrovac.

Iz Odbora navode da nemaju ništa protiv migranata, ali da bi njihovo smještanje u Medeno Polje predstavljalo direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i sprečavanje povratka i ostanka.

"Ukoliko Aneksa sedam nema u Bosanskom Petrovcu i Medenom Polju, onda ga nema nigdje - ni u Sarajevu, ni u Mostaru, ni u Tuzli, a možda ga neće biti ni u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Derventi," ističu iz Odbora i dodaju da su Medno Polje i sva okolna sela 1991. godine, a i danas bila srpska.

Iz Odbora pitaju ambasadore da li je Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma i dalje na snazi ili možda važi samo ponekad i za pojedine, a ne i za Srbe u Bosanskom Petrovcu.

"Ako Aneks sedam više ne važi, to zaključite na Savjetu za provođenje mira i recite ljudima, naročito Srbima u Federaciji BiH. Obavežite visokog predstavnika u BiH da proglasi da je Aneks sedam implementiran i da je završen kako bi znali šta dalje da radimo," navedeno je u pismu.

Iz Odbora pozivaju ambasadore da, ukoliko Aneks sedam i dalje važi, to jasno objasne Vladi Unsko-sanskog kantona kako bi prestala sa aktivnostima u vezi sa novim migrantskim centrom u Medenom Polju.

"Takođe Vas molimo da, ukoliko Aneks sedam više ne važi, to prvo nama javite," navedeno je u otvorenom pismu Odbora, koje je upućeno ambasadorima Francuske, Njemačke, Ruske Federacije, Velike Britanije, SAD i Delegaciji EU u BiH.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм