Glamoč

Dan ekshumacije 108 srpskih boraca i civila: Položeni vijenci kod spomen-obilježja "Kamen"

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2022. 13:14

Služenjem parastosa u Hramu Svete trojice u Glamoču i polaganjem cvijeća kod spomen-ploče obilježen je Dan ekshumacije 108 srpskih boraca i civila iz masovne grobnice "Kamen".

Sekretar Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac istakla je da potomci srpskih boraca i civila poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ne smiju dozvoliti da se zaborave mjesta gdje su poginuli njihovi najmiliji.

"Odavanjem počasti treba da se sjećamo i ta sjećanja na naše najmilije prenosimo na nove generacije", rekla je Graorčeva.

Ona je istakla da sa tim ciljem svake godine predstavnici Republičke organizacije i članovi porodica odlaze u mjesto Kamen u Glamoču.

"Proteklih 15 godina od kako je postavljena spomen-ploča na ovom mjestu dolazimo sa porodicama čija su tijela najmilijih ekshumirana iz masovne grobnice da bismo se podsjetili svega onoga što se desilo na ovim prostorima", rekla je Srni Graorčeva.

Ona je navela da od 108 ekshumiranih tijela četiri jošnisu identifikovana.

"To nije veliki broj, ali za porodicu koja traži nekog svog i jedan je prevelik broj. Prošle godine veoma je indentifikovan mali broj lica srpske nacionalnosti, te stalno pozivamo nadležne da se ovaj proces pomjeri sa mrtve tačke", rekla je Graorac.

Ona je upozorila i da će se, ukoliko ovaj proces bude nastavljen dosadašnjim tempom, doći u situaciju da one koji budu identifikovani neće imati ko da sahrani.

Zločine nad srpskim vojnicima i civilima na ovom lokalitetu počinili su pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a 1995. godine, te muslimanske vojne snage.

Ovaj zločin, za koji niko još nije odgovarao, predstavljao je uvod u zločine počinjene u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

"Kamen" je samo jedna od masovnih grobnica koja je pronađena na području Glamoča.

Obilježavanje Dana ekshumacije 108 srpskih boraca i civila iz masovne grobnice "Kamen" organizuje Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм