Istraga

Dešavanja u Bužimu pod lupom Tužilaštva BiH

  • Извор: АТВ
  • 16.02.2022. 19:03

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu o dešavanjima u Bužimu. Pod lupom je nekoliko lica koja su u januaru ove godine, uz ratne pokliče „Alahu akbar“ mahali ratnim zastavama tzv. Armije BiH. Defile u kojem je bilo i onih u ratnim uniformama tzv Armije BiH, ali i Oružanih snaga BIH, sijao je strah među srpskim i hrvatskim stanovništvom. ATV je prva pisala o sramnim dešavanjima u Bužimu. Tužilaštvo je reagovalo mjesec dana kasnije.

"U Tužilaštvu BiH zaprimljena je prijava koja se odnosi na događaje u Bužimu u januaru, a odnosi se na više lica. Nakon provedenih provjera, biće donesena tužilačka odluka", rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Sramne scene iz Bužima stigle su samo dva dana nakon proslave Dana Republike Srpske. 9. Januar za međunarodnu zajednicu bio je okidač za salvu upozorenja. Na ratno huškanje u Bužimu, pojedini su reagovali tek na upit ATV-a, ali bez konkretnih osuda. Uglavnom nijemo pravosuđe, ovaj put nije moglo da ignoriše pritisak javnosti i medija iz Republike Srpske.

"Svi na taj događaj ćute. Ćute bezbjednosne agencije, ćuti pravosudne institucije, ministrarstvo bezbjednosti, ćute strane ambasade Predstavnici međuanrodne zajednice u BiH... iako reaguju i šalju otrovne strijele samo kada predstavnici Republike Srpske izađu sa bilo kakvom informacijom", rekla je Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u PD PSBiH.

Tužilaštvo je imalo dobar razlog da reaguje i ranije, kažu stručnjaci za bezbjednost. Istraga u ovom slučaju, dodaju, može da djeluje preventivno.

"Da se opomene omladina da to na šta ih nagovaraju stariji je jedan vrlo opasan put i da ne može proći nekažnjeno. Sankcionisani treba da budu ideolozi, podstrekači. Oni koji zveckaju oružjem i to čine javno. A u potaji priželjkuju drugo poluvrijeme", rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjedosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.  

Scene iz Bužima, ali još radikalnije, ponovile su se samo mjesec dana kasnije. Jezu u kosti, ovaj put je, pored ratnih pokliča i zastava, uvukla rafalna pucnjava. Sve su ispratile i brojne političke ličnosti iz drugog entiteta.  

Тагови:
  • 22:20 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:35 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.