Hanuka

Dodik čestitao praznik pobjede i slobode

  • 23.12.2019. 15:59

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim Jevrejima u BiH veliki praznik - Hanuku, poželjevši im da praznične dane provedu u dobrom zdravlju, porodičnoj sreći i zajedništvu.

"Želim vam da ovaj praznik slobode, pobjede i svjetlosti provedete u duhovnom miru i radosti sa svojim najbližim", istakao je Dodik u čestitki.

Jevrejski praznik Hanuka slavi se osam dana kao podsjećanje na veliki istorijski događaj kada su Jevreji uspjeli da očuvaju tradiciju, vjeru i kulturu.

Ovaj praznik slobode i svjetlosti slavi se kao znak sjećanja na trogodišnji oslobodilački rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine prije nove ere, kada je "ponovo upaljeno kandilo, a idoli izbačeni iz hrama".

Premijer Vlade Republike Srpske se pridružio čestitkama

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je Jevrejima u Republici Srpskoj i BiH veliki jevrejski praznik Hanuku, praznik slobode i svjetlosti.

"Želim vam da ovaj veliki praznik tradicionalno provedete u dobrom zdravlju, sreći i duhovnom miru, u krugu porodice i prijatelja. Neka je radosna Hanuka", naveo je Višković u čestitiki.

Višković je Jevrejima praznik čestitao u svoje i u ime Vlade Republike Srpske.

Jevrejski praznik Hanuka slavi se osam dana. Običaj je da se svake večeri u menori /osmokrakom svijećnjaku/ pali po jedna svijeća.

Ovaj praznik slobode i svjetlosti je podsjećanje na veliki istorijski događaj kada su Jevreji uspjeli očuvati tradiciju, vjeru i kulturu. Slavi se kao znak sjećanja na trogodišnji oslobodilački rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine prije nove ere kada je "ponovo upaljeno kandilo, a idoli izbačeni iz hrama".

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.