Lider SNSD-a

Dodik: Članovi CIK-a biće smijenjeni i procesuirani

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2022. 19:04

SNSD će u Dom naroda ipak sa četiri delegata. Apelaciono vijeće Suda BiH usvojilo je žalbu SNSD-a na odluku CIK-a BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate proglašen važećim i ukinulo odluku CIK-a.

To je dokaz da su članovi CIK-a zlouporijebili položaj i ovlaštenja, poručuje predsjednik Republike Srpske. Biće smijenjeni već u prvom mjesecu kada bude formirana vlast poručuje Milorad Dodik.

"Ja sam očekivao da to ne bude problem, ali od njih se samo mogu očekivati problemi. Evo da se i to jednom „klackalica“ završi, svakako će ta Centralna izborna komisija u prvom mjesecu biti smijenjena", rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Za PDP to je neprihvatljiva odluka. Opet im je kriv Milorad Dodik. Jedino za njih je, čini se, ovaj potez Suda nelogičan. 

"Da Sud BiH dovodi u pitanje odluku koja je potpuno bila logična, potpuno opravdana, u skladu s Izbornim zakonom, jer je jasno na glasačkom listiću se vidjela namjera glasača", kaže lider PDP-a Branislav Borenović.

Oni koji su radni vijek posvetili tome kažu da je, bez obzira šta mislili o Sudu BiH, jedino bilo normalno očekivati da donese ovakvu odluku. Branko Petrić za ATV kaže da je nevjerovatno da je CIK pao na ovako niske grane da sebe pretvori u birački odbor.

"Biračke odbore, njih više od 5.000 u BiH, i milione glasača za svake izbore učimo da je upravo takav glasački listić nevažeći, a oni ga ovaj put, specijalno, vjerovatno ne svojom voljom nego onih koji su ih instalisali tu da to rade, proglasio važećim, što je jedan nezamislivi postupak", kaže Branko Petrić, bivši predsjednik CIK-a.

Žalbom SNSD-a pobijeni su svi argumenti, zato je ovo logičan potez, poručuju iz najveće partije u Srpskoj. Srđan Mazalica kaže da je CIK svojom odlukom pogodovao PDP-u.

"Ne može se staviti van snage ono što je CIK sama navela u svom pravilu, a to je da se u kvadratić pored imena liste kandidata stavlja znak iks. Naravno da po članu 3.17 Izbornog zakona taj glasački listić uopšte nije popunjen. Znači, on je nevažeći ako nije popunjen. Nije popunjen prema uputstvu", kaže Mazalica.

Naveli su niz pogrešnih argumenata koji se kose sa zdravim razumom, tvrdi Mazalica. Sve jedan je, kaže, kroz žalbu oboren. Sve što su uradili, uradili su pogrešno. Zato ne zaslužuju više da rade taj posao.

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.